Зубаста жаба-квакша переписує закон еволюції

— 1 лютого 2011, 10:19

Жаба Gastrotheca guentheri, що живе на деревах лісистих схилів Анд у Колумбії та Еквадорі входить в підродину сумчастих квакш: його представники виношують запліднену ікру в особливій шкіряній кишені. Однак, на відміну від сумчастих ссавців - таких як кенгуру або коала, - в жаб "рюкзачок" знаходиться на спині, а не на череві.

Проте вигляд Gastrotheca guentheri мають ще більш дивний, ніж інші сумчасті квакші, бо ці жаби мають зуби не тільки на верхній щелепі, як інші жаби, але і на нижній.

І цей факт - а особливо те, що зуби знову виросли у них через 200 з гаком мільйонів років - викликає суперечки про те, чи втрачаються характерні видові особливості назавжди в ході еволюції або вони здатні відновлюватися, передає Бі-Бі-Сі.

Тепер фахівці з університету Стоуні-Брук з американського штату Нью-Йорк говорять, що їм вдалося виявити прогалини в існуючих до цих пір теоріях. Про своїх висновках вони пишуть в спеціалізованому журналі Evolution.

"Я порівняв дані, отримані при аналізі скам'янілостей і послідовностей ДНК, з застосуванням нових методів статистики. І з'ясувалося, що жаби втратили зуби на нижній щелепі більше 230 мільйонів років тому, але в останні 20 мільйонів років зуміли їх відновити", - говорить керівник дослідження доктор Джон Віенс.

У минулому вчені вважали, що видові особливості, втрачені в ході еволюції, ніколи не повертаються. Ця теорія відома фахівцям як закон про незворотність еволюції, або закон Долло - за ім'ям бельгійського палеонтолога.

Однак повернення зубів на нижній щелепі Gastrotheca guentheri через 200 мільйонів років може змусити еволюційних біологів переглянути це правило.

"Втрата нижніх зубів у предків сучасних жаб і їх відновлення до G. guentheri - це дуже суттєвий аргумент на користь неоднозначною ідеї про те, що складні анатомічні ознаки, втрачені в процесі еволюції, можуть розвинутися знову, навіть якщо вони були відсутні протягом сотень мільйонів років ", - говорить доктор Віенс.

За словами фахівця, цей факт рееволюціі може вважатися "проломом в законі Долло". Оскільки жаби завжди мали зуби на верхній щелепі, додає доктор Віенс, говорить про те, що "механізми розвитку зубів" ніколи не припиняли працювати.

"G. guentheri зуміла повернути собі нижні зуби, замість того щоб повторно активувати механізми створення зубів" з нуля. Цей пролом може бути застосовано і до багатьох інших випадків удаваного відновлення втрачених видових особливостей - таких як регенерація пальців у ящірок", - додає експерт.

За словами доктора Віенса, цю теорію можна застосувати до інших аналогічних досліджень, в результаті яких виявляються ознаки революції.

Протягом останнього десятиліття вчені ідентифікували і обговорювали кілька випадків такого "відновлення": крил у комах-паличників; личинкової стадії у саламандр чи тієї ж регенерації фрагментів кінцівок у ящірок.

Реклама:

Головне сьогодні