Щогодини від раку помирає 10 українців - МОЗ

— 1 лютого 2011, 16:30

В Україні щороку на рак занедужує понад 160 тисяч осіб. Щоденно в Україні виникає 442 нових випадки раку, або 18 - щогодини.

Про це у вівторок на брифінгу, присвяченому Всесвітньому дню боротьби з раком, наголосив головний онколог Міністерства охорони здоров'я Ігор Щепотін.

Ризик захворіти на рак впродовж життя в Україні має кожен 3-4 чоловік та кожна 5-6 жінка.

Станом на 1 лютого 2011-го року на обліку онкологічних установ України перебувало понад 960 тисяч онкологічних хворих, в тому числі 5,5 тисяч дітей.

Помирають від раку щоденно 239 осіб, або 10 - щогодини.

"Сьогодні зберігається позитивна динаміка у зниженні смертності від раку в Україні, яка намітилась впродовж минулогоо року. Темпи зниження смертності щорічно складають 1,5%", - зазначав головний онколог МОЗ України.

Аналіз динаміки ураження населення України злоякісними новоутвореннями на основі персоніфікованої бази даних Національного канцер-реєстру свідчить, що за останні 5 років рівень захворюваності на рак збільшився на 2,4%, тобто щорічний приріст рівня захворюваності складав 0,6%.

Зростання захворюваності характерно для раку ротової порожнини, ободової та прямої кишки, шкіри, молочної залози, шийки та тіла матки, яєчника, передміхурової залози, сечового міхура, щитовидної залози, лімфатичної та кровотворної тканини.

Найбільший приріст (20-50 %) показників захворюваності виявлено при злоякісних новоутвореннях передміхурової залози, нирки, щитовидної залози, ободової та прямої кишки, тіла матки.

В структурі захворюваності чоловічого населення провідні 5 місць займають злоякісні пухлини легені, шлунка, шкіри, передміхурової залози, прямої кишки - 52,2 % від усіх злоякісних пухлин.

У жіночого населення перші 5 місць в структурі захворюваності займають рак молочної залози, тіла матки, ободової кишки, шийки матки - 53,5 % від усіх злоякісних пухлин.

Найвищі показники захворюваності на рак у порівнянні із загальноукраїнським (331,5 на 100 тисяч населення) спостерігались в м. Севастополі, в Кіровоградській, Миколаївській та Запорізькій областях (374,7-475,8 на 100 тисяч населення).

Рівень захворюваності на рак міського населення України на 15 % вищий, ніж у сільського.

Спостерігається тенденція до зниження смертності від раку - за останні 5 років показник зменшився від 187,4 до 184,5 на 100 тис. населення, або на 1,6%.

В структурі онкологічної смертності чоловічого населення провідні місця посідають рак легені, шлунка, колоректальний рак, передміхурової залози, що складає 56,1% від всіх випадків смерті від раку; в структурі жіночої смертності від раку - молочної залози, шлунка, яєчника та колоректальний рак - 52,0 %.

Найвищі показники смертності зареєстровано в Запорізькій, Кіровоградській, Донецькій областях та м. Севастополь.

Таким чином, захворюваність на рак населення України стабільно зростає, пріоритетами в захворюваності залишаються рак легені, молочної залози, шлунка, передміхурової залози, тіла матки та колоректальний рак; рівень смертності від злоякісних новоутворень має сталу тенденцію до зниження, що обумовлено поліпшенням діагностично-лікувального процесу.

Медики радять українцям регулярно проходити обстеження, навіть коли ті почуваються добре.

"До лікаря-онколога слід звертатися та проходити профілактичний огляд тоді, коли ви почуваєтеся добре. Бо, коли ми виявляємо хворобу на 1-2 стадіях, то майже в 100% випадків гарантуємо одужання", - підкреслив головний онколог МОЗ.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні