Генетичний аналіз допоможе виявляти рак простати

— 10 лютого 2011, 15:43

Експерименти, проведені на замовлення фонду Cancer Research UK, показали, що у людей з підвищеним рівнем генів прогресуючого клітинного циклу (CCP, cell cycle progression genes) частіше зустрічаються злоякісні пухлини.

Тести на наявність таких генів можуть врятувати безліч життів, а також позбавити пацієнтів з безпечною формою захворювання від небажаного лікування, передає Бі-Бі-Сі.

Рак передміхурової залози - найпоширеніша форма онкологічного захворювання серед британських чоловіків. Щорічно цей діагноз підтверджується у 37 тисяч осіб.

До цих пір у лікарів не було надійного методу визначення ступеня агресивності пухлин. Приміром, один з видів аналізу - тест на специфічний антиген простати (PSA) - часто дає позитивний результат і змушує пацієнта турбуватися, навіть тоді, коли насправді раку у немає нього.

За даними досліджень раку Великобританії, близько двох третин чоловіків з підвищеними показниками при тесті PSA виявляються здорові.

Саме тому експерти виступали проти загальнонаціонального застосування цього тесту. Однак тепер співробітники медичного факультету коледжу Куїн-Мері Лондонського університету виступили за його широке використання в поєднанні з генетичним скринінгом в клінічних умовах.

"У нашого відкриття є великий потенціал. В активно зростаючих клітинах спостерігається підвищений вміст генів прогресуючого клітинного циклу, вимірюючи які ми зможемо визначити агресивність пухлини", - сказав керівник наукової групи професор Джек Казік.

"Знаючи рівень таких генів, ми вже вміємо пророкувати шанси на виживання хворих на рак молочної залози, а також, з недавніх пір, пацієнтів з раком мозку і легень. Обнадіює те, що ми зможемо застосувати такий спосіб до раку простати для точного прогнозування розвитку цього захворювання", - додав науковець.

Професор Кузик наводить дані експериментів, згідно з якими ймовірність захворіти смертельною формою раку простати у чоловіка з найвищим рівнем CCP -генів у три рази вище, ніж у чоловіків з найменшим рівнем.

При хірургічному видаленні простати шанси рецидиву хвороби у пацієнтів з найвищим рівнем таких генів на 70% вищі.

Реклама:

Головне сьогодні