Табачник пообіцяв не виділяти російську літературу

— 2 лютого 2011, 14:10

Міністр освіти, науки, молоді та спорту Дмитро Табачник підтвердив, що російська література в українських школах вивчалася й буде вивчатися в рамках курсу світової літератури.

"Курс світової літератури, де вивчаються кращі приклади літератури народів світу, оскільки російська література є однією з найбільш потужних світових літератур, і вивчалася при міністрах освіти до мене, і буде завжди вивчатися в курсі світової літератури", - сказав він журналістам у середу в Києві.

Табачник наголосив, що нова концепція літературної освіти жодним чином не змінює усталених речей, передає Інтерфакс.

"Концепція літературної освіти - це просто пошук нових методів викладання, відповідь на питання, як створити інтегрований курс викладання української та світової літератури Там немає жодного конкретного автора, твори якого потрібно вивчати чи не потрібно вивчати, а прагнення придумувати плітки для мене, м'яко кажучи, здається просто смішним ", - сказав міністр.

[L] При цьому він зазначив, що Концепція викладання літератури обговорювалась протягом півроку і була затверджена у серпні 2010 року на засіданні колегії, у роботі якої брали участь півтори тисячі вчителів, пише УНІАН.

В той же час, відповідаючи на запитання щодо вилучення з курсу української літератури твору Василя Барки "Жовтий князь", Табачник зазначив:

"Гадки не маю. Ви думаєте, я на пам'ять знаю весь перелік творів з 1 по 11 клас. Ви перебільшуєте потугу моєї пам'яті".

Нагадаємо, днями з'явилася інформація, що у Міністерстві освіти та науки планують ввести у школах окремий курс вивчення російської літератури, а також виключити з програми вивчення твору Барки "Жовтий князь".

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України 26 січня затвердило Концепцію літературної освіти.

Вона, зокрема, передбачає, що у середніх загальноосвітніх закладах України літературну освіту учнів з 5 по 11 клас забезпечують такі навчальні дисципліни, як "українська література", "світова література", інтегрований курс "література (рідна і світова)" для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням мовами, що використовуються в Україні, курси за вибором і факультативи.

У загальноосвітніх навчальних закладах з українською мовою навчання обов'язково вивчаються "українська література" та "світова література". Можливою є інтеграція цих літературних курсів.

Також концепція передбачає, що "особлива роль належить при цьому російській літературі як художньо-словесному надбанню, у тісній взаємодії з яким протягом декількох століть формувалася українська література, а також з урахуванням того місця, яке займає російська література у загальнолюдській системі духовно-культурних цінностей".

Крім того, концепція визначає нові принципи літературної освіти. Серед них, зокрема, "канонічність "золотого" фонду класичної літератури як основи літературної освіти".

Реклама:

Головне сьогодні