Лабрадор вміє винюхувати рак у людей

— 2 лютого 2011, 15:19

Дослідники з університету Кюсю використовували 8-річну суку породи лабрадор, якій були запропоновані п'ять зразків стулу і повітря, що видихається, чотири з них здорових людей і один - ракового пацієнта.

Собака успішно відрізнила зразок дихання в 33 з 36 випадків. Ще більш точними виявилися її результати при аналізі зразків стільця - 37 з 38. При цьому вона визначила ознаки навіть ранньої стадії раку кишечнику, що складно піддається діагностиці.

Дані про це дослідження публікує медичний журнал Gut, передає Бі-Бі-Сі.

Експеримент підтверджує попередні припущення про те, що собаки здатні розпізнавати ранні стадії захворювання на різні форми раку, в тому числі рак шкіри, сечового міхура, легенів, яєчників і грудей.

Програми, які застосовують у Британії, для виявлення раку кишечнику визначають рівень вмісту крові в стулі, проте дослідники вказують, що їх ефективність складає всього 10%.

Тим часом цим видом раку хворіє кожен 20-й британець, і кожен рік більше 16 тисяч осіб в країні помирає від нього.

Доктор Хідето Сонода з університету Кюсю вказує, що "метод собачого винюхування може виявитися важко застосовним в клінічних умовах через дорожнечу навчання собак та спеціалістів".

Проте вже ведуться роботи зі створення електронного аналізатора, який імітував би собачий нюх.

"Специфічний запах раку дійсно існує, проте ніхто не знає, які хімічні сполуки становлять його. Лише собака знає відповідь на це питання. Тому необхідно визначити характерні для раку летючі органічні сполуки , які знаходять собаки, і створити електронний сенсор, який замінить ніс собаки. На це знадобиться чимало часу", - сказав доктор Сонода.

Реклама:

Головне сьогодні