Вчені прорахували, коли на планеті зникнуть зони вічної мерзлоти

— 21 лютого 2011, 12:01

Вчені стверджують, що в результаті глобального потепління до 60% зони вічної мерзлоти зникне на нашій планеті до 2200 року.

Одночасно з таненням цих зон, розташованих за полярним колом нашої планети, в атмосферу будуть виділятися все нові об'єми вуглекислого газу й метану, які зараз зберігаються під шаром льоду в заморожених полярних болотах.

Такі висновки в звіті, опублікованому Дослідницьким центром навколишнього середовища при Університеті Колорадо, США, пише Дело.

За допомогою даних, опублікованих раніше міжурядовим Радою з питань зміни клімату при ООН, дослідники розробили модель, що опрацьовує різні сценарії глобального потепління в арктичних регіонах.

У рамках обох моделей виходить, що темпи викиду СО2 (вуглекислого газу) у результаті танення зон вічної мерзлоти значно посилюються. За приблизними підрахунками, в наступні 100 років у результаті відтаванні раніше заморожених зон в атмосферу буде викинуто додатково близько 190 мільярдів тонн СО2.

Зростаючі рівні метану на планеті вчені фіксують вже впродовж десятиліття, проте досі пір зростання було абсолютно незначним, тепер же спостерігається сплеск.

Це також свідчить і про глобальне потепління, оскільки його поява говорить про процеси танення в зонах вічної мерзлоти.

Фахівці кажуть, що через свої унікальні властивості метан створює парниковий ефект на планеті приблизно в 25 разів сильніше вуглекислого газу, проте у зв'язку з тим, що метан є досить активною хімічною сполукою, в земних умовах в атмосфері він надовго не затримується, вступаючи в реакції з іншими елементами.

В американському Національному управлінні океанічних і атмосферних досліджень говорять, що дані зі супутників свідчать про практично стабільний рівень атмосферного метану на Землі за останні 10 років. Однак протягом останніх місяців обсяги цього газу почали збільшуватися.

Дослідники говорять, що значна частина вуглекислого газу й метану, що знаходиться в зонах вічної мерзлоти, перебуває тут близько 10-12 тисяч років. За оцінками дослідників, до середини цього століття обсяги викидів СО2 природного зрівняються з викидами промислового CO2, станом на 70-і роки минулого століття, і складуть приблизно 25% від загального парникового викиду.

Екологи кажуть, що велике танення льодовиків на кордоні полярної зони планети - в Сибіру, Канаді, Скандинавських країнах і Алясці, призводить до утворення та болотистих зон з дуже високим вмістом парникових газів. Крім того, екологи вважають, що активний процес скорочення льодовиків на Північному Полюсі в 2006-2010 роках ще більше посилить процес виділення метану на планеті, однак зафіксувати його можна буде лише в 2012-2013 роках.

Фахівці відзначають, що зростання обсягів метану може надати дуже значний вплив на майбутній клімат планети. Зростання арктичних об'ємів газу може спровокувати додаткове підвищення температури, що, у свою чергу, призведе до виділення з океанського дна гідратів метану, які володіють ще більшим парниковим ефектом.

Сьогодні вчені вважають, що на дні світового океану гідратів метану поховано більше, ніж сумарна кількість природного газу на планеті.

Реклама:

Головне сьогодні