Людина на 97%. Портрети приматів з людським виразом обличчя

— 22 лютого 2011, 17:44

Людські виразі на "обличчях" приматів відображають світлини Артура Ксантопулоса.

Мета його проекту "97% Human" - показати "людський бік" орангутангів, горил та бабуїнів. Добірку фотопортретів представляє The Telegraph.

За волохатими моделями 38-річний фотограф спостерігав у Мельбурнському зоопарку.

"Ці примати мають здатність розпізнавати, коли у мене є камера і я їх знімаю", - розповідає Ксантопулос.

"Вони змінюють свою поведінку залежно від моєї присутності, так само як це робили б моделі-люди. Існує особиста взаємодія між мною та мавпами, яку я передаю через мої фото. Сподіваюся, що з моєю допомогою їхні унікальні особистості проглянуть, аби люди змогли самі це відчути, зокрема, через зоровий контакт, який є міцним способом спілкування між людьми та мавпами", - каже він

ВІДЕО ДНЯ

"Коли люди дивляться на образи, створені мною, я сподіваюся, що вони побачать власне відображення, і це змусить їх замислитися про те, наскільки більше спільного у нас із приматами, ніж здається через відмінності наших тіл", - говорить фотограф.

Він сподівається, що його праця допоможе людям поглянути на тварин по-іншому.

На створення серії фотографій Ксантопулоса надихнули програми ВВС, присвячені темі спільного між людьми та іншими приматами. Фотограф вирішив узяти за основу "людські" риси мавп.

Товариські стосунки з персоналом Мельбурнського зоопарку дозволили Артуру наближатися до кліток із приматами. Фотограф надає перевагу зйомкам удень, за умови захмареного неба.

У зоопарку Мельбурну мешкають представники 320 видів тварин, зокрема, шість орангутангів та вісім горил.

"Я не обов'язково беру камеру та одразу починаю фотографувати. Я мушу знайти найкращий кут для зйомки і чекаю, коли тварина пересунеться до зони, де я знімаю", - розповідає фотограф.

"Після того, як я багато разів навідувався та спостерігав за тваринами, я можу передбачити ймовірність того, що вони потраплять у конкретний кадр, який я налаштував. Це в дечому "гра в очікування", сидіти й чекати, знаючи, що тварина врешті опиниться в точці, де я хочу "вхопити" її", - каже він.

"Гадаю, найважливіший аспект моєї роботи - це те, що, хоча примати живуть у зоопарку, "97% Human" демонструє, що вони не просто тварини. На волі місця проживання, від яких залежать ці мавпи, дуже швидко знищуються. Вони можуть не бути людьми та можуть не мати тих прав та переваг, якими насолоджуються люди, але вони мають таку ж саму здатність до емоцій та почуттів, як і ми, і ми повинні це поважати", - каже фотограф.

Більше робіт Ксантопулоса можна побачити на сайті Damaged Photography. Усі фото з сайту The Telegraph

Реклама:

Головне сьогодні