У чорнобильських птахів аномально маленький мозок - вчені

— 7 лютого 2011, 10:26

До такого висновку прийшла група вчених з Норвегії, Франції і США на підставі вивчення в районі Чорнобиля 550 птахів 48 різних видів. Результати дослідження опубліковані в журналі PLoS One, пише Газета.ру.

Міжнародна група вчених вивчала вплив радіації на екологію району, що примикає до Чорнобильської АЕС, і отримала спеціальний дозвіл на роботу в зоні, закритій після аварії 1986 року.

Одним з перших результатів цієї роботи став опублікована у минулому році велика доповідь, згідно з якою в забороненій зоні навколо Чорнобильської АЕС різко зменшується число ссавців.

Для нинішнього дослідження вчені за допомогою павутинних мереж відловлювали птахів з восьми лісових масивів навколо Чорнобиля. Беручи до уваги різницю в розмірах між птахами різних видів, вони виявили, що у птахів із зараженої зони обсяг мозку в середньому на 5% менше, ніж у птахів, не схильних до впливу радіації.

Ця аномалія була особливо помітна у птахів у віці до одного року.

Високий рівень радіації викликає у птахів окислювальний стрес, для боротьби з яким вони використовують наявні у них антиоксиданти.

Як повідомляє BBC, на думку вчених, зменшення обсягу мозку може бути результатом того, що організм мешкають в зоні Чорнобильської аварії птахів відчуває гостру нестачу антиоксидантів.

Реклама:

Головне сьогодні