Підлітки обирають віртуальну реальність замість справжнього життя - експерти

— 8 лютого 2011, 13:59

У кіберпросторі діти мають змогу бути тим, ким схочуть та, щойно щось піде не так, просто натиснути кнопку виходу.

Дослідники з благодійної організації Kidscape розглянули онлайнову активність 2300 британців віком від 11 до 18 років. Доповідь про одержані результати одержала назву "Віртуальні життя: це більше ніж гра, це твоє життя".

Експерти виявили, 45% підлітків почуваються щасливішими в онлайні, ніж у своєму повсякденному житті, повідомляє The Daily Mail.

"(У віртуальному житті) простіше бути тим, ким хочеш, бо ніхто не знає тебе та, якщо тобі не до вподоби ситуація, ти можеш прости вийти, і все", - зазначає один з авторів.

"В онлайні ти можеш казати будь-що. Можеш говорити з людьми, з якими зазвичай не спілкуєшся, можеш редагувати свої фото, аби виглядати ліпше. Це наче ти геть інша людина", - каже дослідник.

Як розповів один з респондентів-підлітків, єдиним місцем, де він відчув себе досить комфортно, аби визнати, що він гей, був анонімний інтернет-форум.

47% опитаних зазначили, що в онлайні поводяться інакше, ніж у реальному житті, чимало учасників зізналися, що у віртуальному світі почуваються сильнішими та впевненішими.

Заступник голови фонду Kidscape, психотерапевт Пітер Бредлі, вважає що настільки поширене бажання дітей набувати рис іншої особистості в онлайні є приводом для неабиякої тривоги, адже це може означати їхню відірваність від реальності.

"Ці результати вказують на те, що діти розглядають кіберпростір як відрив від реального світу та як місце, де вони досліджують частини своєї поведінки та особистості, які, можливо, не виявили б у реальному житті", - каже він.

"Не можна дозволити, аби кіберсвіти були щасливішими місцями, ніж наші реальні спільноти, іншими словами, ми створюємо покоління молодих людей, що не функціонують адекватно в нашому суспільстві", - каже Бредлі.

Згідно з даними, одержаними під час дослідження, 60% підлітків, які наважуються на розмови з незнайомцями, не кажуть правди про свій вік.

"Ми стривожені серйозністю ризику, на який наражаються тинейджери в онлаіні. Безпечній онлайн-поведінці навчають у школах, але тинейджери, схоже, не в змозі співвіднести ризик із ними самими", - говорить психотерапевт.

Реклама:

Головне сьогодні