Вчені сфотографували хмари на Сонці

— 9 лютого 2011, 15:16

Супутник SDO (Solar Dynamics Observatory - обсерваторія з вивчення сонячної динаміки) фотографував сонячну корону в ультрафіолетовому діапазоні.

Температура зображених на знімках викидів склала близько 11 мільйонів градусів Цельсія - досі прилади не могли отримувати інформативні фотографії настільки гарячих об'єктів.

Стаття вчених з описом цих структур опублікована в журналі Astrophysical Journal Letters, пише Лента.ру.

На одній стороні коронального викиду маси добре видно завихрення і нерівності, що нагадують межі хмар. Подібні структури виникають на краях об'єктів, що рухаються з різною швидкістю, і отримали назву нестійкостей Кельвіна-Гельмгольца.

Вивчення природи завихрень корональних викидів маси допоможе вченим пояснити особливості поведінки викидів - зокрема, з'ясувати, як саме вони змінюють напрямок руху.

Оскільки нестійкості Кельвіна-Гельмгольца формуються тільки на одній стороні викиду, вони ніби "тягнуть" його матеріал, приводячи до закручування всієї структури.

Нещодавно вчені вперше змогли одночасно побачити звернену до Землі і "відвернуту" від планети боки Сонця - два апарати STEREO розташувалися одна навпроти одного по різні боки світила.

Реклама:

Головне сьогодні