Світові показали, як виглядав найдревніший європеєць

— 1 березня 2011, 13:38

Відтепер усі можуть побачити, який зовнішній вигляд мала людина, відома як Еці, яка проживала в Альпах у мідному віці, і чия мумія є найдавнішою в Європі.

Фото з discovery.com

Рештки Еці були виявлені в 1991 році між Австрією та Італією в гірському льодовику і тому добре збереглися. Завдяки методу радіовуглецевого аналізу, вдалося визначити вік цього "крижаного" чоловіка - він склав близько 5 300 років.

Одяг, взуття, деталі спорядження і зброя, що були у Еці, добре вивчили, а от побачити обличчя жителя енеоліту вдалося вперше зовсім нещодавно завдяки роботі, виконаній нідерландськими фахівцями, передає ТСН із посиланням на Discovery.com.

Вони використовували методику для реконструкції зовнішнього вигляду за краніологічною основою (за будовою черепа), і так само тривимірні, інфрачервоні і навіть томографічні знімки голови Еці.

Отримана модель демонструватиметься в експозиції виставки Південнотірольского археологічного музею (Больцано, Італія) з 1 березня цього року по 15 січня 2012 року, яка і приурочена двадцятиріччю виявлення Еці.

Зображення являє образ літнього чоловіка, що мав глибоко посаджені очі і запалі щоки. На нижній частині порізаного глибокими зморшками обличчя знаходиться борода. Вдалося з'ясувати навіть, що очі в нього були карі, а не, як раніше передбачалося, блакитні.

Зріст Еці, що дожив десь до 45 років, був 1м 60 см - 1м 65 см при вазі близько 50 кг.

Є припущення, що в житті цей первісний родич був жерцем або чаклував, про що свідчить амулет, а саме муміфіковане тіло покривають близько півсотні татуювань - окремі точки, лінії та хрести - можливо, нанесені з метою терапії.

Реклама:

Головне сьогодні