Інтернет та WikiLeaks номінували на Нобелівську премію миру

— 2 березня 2011, 14:33

Інтернет міг бути номінований на вищу нагороду за досягнення в галузі зміцнення миру за його роль у заворушеннях у Північній Африці і на Близькому Сході: активісти координували акції протесту через Facebook, YouTube, Twitter і сервіси миттєвого обміну повідомленнями, що призвело до повного відключення від мережі Єгипту і серйозних перебоїв у Лівії.

WikiLeaks на Нобелівську премію миру 2011 року висунув депутат парламенту Норвегії Снорре Вален минулого місяця, пишуть Вести.

"WikiLeaks вніс свій внесок у боротьбу за ці цінності в усьому світі, викривши, крім іншого, випадки корупції, військові злочини і застосування тортур", - заявив тоді Вален.

Він підкреслив, що діяльність цього сайту допомогла змінити уявлення про свободу інформації у світі.

У минулому році Нобелівську премію миру отримав Лю Сяобо "за тривалу ненасильницьку боротьбу за фундаментальні права людини в Китаї". У різні роки премії удостоїлися президент США Барак Обама, організація "Лікарі без кордонів", Нельсон Мандела, Михайло Горбачов і Десмонд Туту.

Відзначимо, що Нобелівський комітет не оголошує імена номінантів, проте це вільно можуть зробити ті, хто запропонував їхню кандидатуру.

Реклама:

Головне сьогодні