Тест

Табачник хоче закрити 10% шкіл

Міністр освіти і науки Дмитро Табачник виступає за закриття шкіл, в яких навчається менше 40 школярів. За його підрахунками, це близько 10% усіх середніх навчальних закладів, тобто кожна десята школа, пишуть Комментарии.

"В Україні сьогодні налічується 606 шкіл, в яких навчається від 1 до 10 учнів. Ще в 1470 школах кількість учнів становить від 10 до 40 осіб. Це більше, ніж 10% від загальної кількості шкіл. Чи є сенс зберігати їх?", - зазначив міністр після відкриття міжнародної виставки "Сучасні навчальні заклади - 2011".

У той же час Табачник підкреслив, що вирішувати питання про доцільність діяльності таких установ повинні місцеві влади.

При цьому Табачник повідомив, що, за даними моніторингу Світового банку, жоден з учнів цих шкіл за останні 10 років не став переможцем шкільних олімпіад або інших подібних конкурсів.

На думку Табачника, виходом із ситуації може стати активний розвиток програми "Шкільний автобус".

Міністр переконаний, що дітям краще навчатися в одній, але великій школі. Для цього шкільні автобуси будуть забирати дітей з 3-4 населених пунктів. І якщо в Канаді шкільні автобуси зазвичай за раз долають відстань у 70 миль (близько 113 км), то в Україні цю відстань обмежать до 20 км, щоб автобусу не довелося кілька годин збирати дітей з віддалених населених пунктів.

"Минулого року ми замовили 112 шкільних автобусів, ще 58 надав Світовий банк. Ще 112 машин надала обласна влада. Виходячи з бюджету на цей рік, ми розраховує придбати 65-70 автобусів. Якщо обласна влада це підтримає, то ми вийдемо на загальну кількість в п'ять з половиною сотень шкільних автобусів", - упевнений Табачник.

Школи, в яких навчається більше тисячі дітей, на думку міністра, повинні працювати в нормальному режимі.