Землю прогнозують найстрашніше вимирання в історії

— 3 березня 2011, 15:02

Вчені виділяють в історії життя на Землі п'ять найбільших, або масових вимирань, найраніше з яких, Ордовиксько-силурійське, знищило 440 мільйонів років тому приблизно 86% видів.

Найбільш значним вважається "Велике" пермське вимирання, коли близько 251 мільйона років тому зникло більше 95% всіх живих істот, що населяли планету.

А найбільш "недавнє" вимирання, Мел-палеогенове, приблизно 65,5 мільйона років тому призвело до загибелі динозаврів разом з шостою частиною всіх видів.

Науковець Ентоні Барноскі з університету штату Каліфорнія в Берклі (США) і його колеги зіставили дані про п'ять вимирання з оцінками поточної ситуації. На їхню думку, різке скорочення популяцій багатьох видів, що спостерігається сьогодні, може бути тривожним сигналом насувається шостого масового вимирання, пише Газета.ру з посиланням на РИА "Новости" та журнал Nature.

"Якщо ми візьмемо лише ссавців в критичному стані, для яких ризик вимирання в наступних трьох поколіннях не нижче 50%, і припустимо, що всі вони зникнуть в найближчу тисячу років, це вже виводить ситуацію за межі норми і вказує на те, що ми рухаємося до масового вимирання", - сказав Барноскі, чиї слова наводить прес-служба університету.

Барноскі також додав, що якщо види ссавців, які офіційно віднесені до трьох груп ризику за класифікацією Міжнародного союзу охорони природи (МСОП) - "в критичній небезпеці", "в небезпеці" і "в уразливому становищі" - вимруть, а швидкість вимирання залишиться колишньою, шосте масове вимирання наступить вже через 3-22 століття.

Вчені запропонували комплексну методику порівняння палеонтологічних і біологічних даних. При цьому враховувалися середня швидкість зникнення видів сьогодні, інтервали швидкостей для всіх п'яти масових вимирань і частка охоплених ними видів. Дослідники з'ясували, що навіть при досить консервативних оцінках становище видів, що знаходяться зараз під загрозою, може незабаром стати критичним.

Автори відзначають, що поки що процес не пройшов "точку неповернення" і врятувати більшість таких видів все ще можна. За їх даними, на сьогодні в групах живих організмів, для яких є надійні оцінки, вимерло близько 1-2% видів. Однак така незначна частка, як підкреслюють вчені, не означає, що ситуація нормальна: швидкість вимирання видів, за їхніми розрахунками, сьогодні значно вище середньої і вище, ніж для більшості масових вимирань минулого.

Барноскі закликав колег провести аналогічні дослідження для інших груп видів, щоб отримати більш повну картину ситуації, що склалася.

Між тим, в 2010 році був опублікований ряд досліджень, присвячених різкого скорочення популяцій рептилій на Землі. Так, дослідження популяцій змій у Європі, Африці та Австралії показало, що за останні два десятиліття кількість рептилій істотно скоротилося, і причини цього поки не ясні.

Автори іншої роботи вважають, що вже до 2050 року потепління практично неминуче призведе до вимирання 6% видів ящірок, а якщо не вжити необхідних заходів, то до 2080 року може зникнути кожен п'ятий їх вид.

Реклама:

Головне сьогодні