Створено принтер для "друку" людських органів

— 7 березня 2011, 13:47

Чудо-пристрій було продемонстровано на конференції Technology Entertainment and Design у каліфорнійському місті Лонг-Біч.

Поки принтер "друкував" модель людської нирки, Ентоні Атала з Університету Уейк-Форест пояснював принцип його дії. Спочатку власний орган хворого сканують з різних ракурсів, щоб отримати його точне тривимірне зображення, включаючи внутрішню будову. Отриманий образ завантажують в тривимірний принтер, туди ж поміщають невеликий зразок тканини органу.

Запущене пристрій пошарово відтворює структуру заданого органу, створюючи практично точну його копію, включаючи судини. Цей процес займає від шести до семи годин, пише Лента.ру з посиланням на Physorg.

Протягом тригодинного доповіді Атала принтер створив з біологічно сумісних матеріалів лише фрагмент моделі нирки. Проте в кінці виступу вчений продемонстрував присутнім "надрукований" заздалегідь орган.

За словами науковця, новий пристрій здатний не тільки створювати окремі структури для трансплантації, а й загоювати рани безпосередньо на пацієнті. Для цього спеціальний пристрій сканує пошкоджену область, а принтер заповнює її необхідними типами тканин.

Крім того, зазначив дослідник, у вигляді каркаса для нового органу можна використовувати вражений, наповнюючи його свіжо вирощеними клітинами.

Застосування нового приладу може вирішити відразу дві основні проблеми трансплантології. По-перше, відпадає необхідність пошуку відповідного донора, який може тривати довше, ніж реципієнт здатний чекати. По-друге, отриманий орган створюється з власних тканин пацієнта, що запобігає його відторгненню і знімає необхідність прийому токсичних імуносупресивних препаратів.

Представлена методика є розвитком попередніх напрацювань наукового колективу Атала. Раніше дослідникам вдалося виростити повністю функціонуючий сечовий міхур людини, а також статеві члени кроликів

Реклама:

Головне сьогодні