Вчені перенесли "колиску людства"

— 9 березня 2011, 14:23

Зібрані на сьогоднішній день дані генетичного і антропологічного аналізів вказують, що вид Homo Sapiens сформувався в невеликому регіоні на сході Африці.

У ДНК всіх сучасних людських популяцій присутня "спадщина" ДНК перших жителів східної Африки, і, крім того, саме там були знайдені найдавніші останки H. Sapiens, пише Лента.ру з посиланням на Nature News.

Автори нової роботи вивчали ДНК декількох племен, що збереглися з часів зародження сучасних людей (близько 200 тисяч років тому) і що мешкають в різних регіонах Африки.

Зокрема вчені працювали з генетичним матеріалом бушменів племені Хоманн, які говорять на так званих клацаючих мовах (мовах, в яких використовуються клацають звуки, що ніде більше не зустрічаються), а також кількох племен з Намібії (південна Африка).

Крім того, дослідники вивчили ДНК пігмеїв Біак з Центральної Африки і народу Сандаве зі східної Африки, ім'я якого визначається назвою мови, на якому він говорить. У якості "контрольної" ДНК фахівці використовували ДНК жителів однієї з областей Італії.

Вчені аналізували розподіл у геномі вивчених африканців і італійців однонуклеотидних поліморфізмів (single nucleotide polymorphism - SNP, в російській літературі використовується термін Сніп). Сніпами називають мутації в геномі, що зачіпають лише одну "букву" (нуклеотид). Порівнюючи сніпи в геномах кількох людей, учені можуть визначити ступінь спорідненості між ними та їх еволюційну історію (чим більше відмінностей в ДНК, тим раніше розділилися популяції, до яких належали предки досліджуваних індивідуумів).

За підсумками своєї роботи автори зробили висновок, що ступінь генетичної різноманітності африканських популяцій, що визначається за присутності в ДНК характерних сніпів, максимальна на півдні країни і поступово зменшується у напрямку до півночі, пише BBC News.

Вчені запропонували наступне пояснення отриманим даними: вид H. Sapiens зародився на півдні Африки, а пізніше невеликі групки представників початкової популяції почали мігрувати по континенту, засновуючи нові популяції. Мала кількість людей не могла "понести" у своїх генах все розмаїття предкової популяції, тому поступово вона падала.

З висновками авторів згодні не всі їхні колеги. Як відзначають скептики, наскальні малюнки вказують, що в минулому бушмени мешкали не тільки на півдні Африки, але були поширені майже по всьому континенту. Відповідно, переносити колиску людства на південь, орієнтуючись за сучасним місцем проживання бушменів, передчасно.

Реклама:

Головне сьогодні