Українським прибиральникам пропонують путівки і обрати "Міс Двірник"

— 11 квітня 2011, 17:26

Комунальним підприємствам Донецька бракує більше семисот двірників. З потеплінням цю проблему вирішують, залучаючи до прибирання центральної частини міста засуджених з розконвойованих колоній або тих, хто скоїв адміністративне порушення, повідомляє Радіо Свобода.

Перекрити нестачу двірників у Донецьку також допомагає радянська практика суботників. Цього тижня на вулиці Донецька мають вийти працівники усіх державних підприємств міста.

У Львівському міському центрі зайнятості - цілих 40 вакансій для двірників. Але безробітних львів'ян вони майже не цікавлять. Наприкінці минулого року львівським двірникам підняли зарплату на третину, але й попри це робочих рук бракує. Однак, у тих районах, де збільшили територію для прибирання і можна працювати на півтори ставки, людей вистачає.

Щоби підняти престиж професії двірника, у мерії щороку проводять конкурс на кращого працівника, а цього року для львівських двірників мерія придбала комплекти літнього одягу, також планують закупити візочки для реманенту. А до Євро-2012, можливо, Львів прибиратимуть уже машини. Адже одне з львівських підприємств навіть розробило конструкторську документацію. Втім наразі місцеву владу ця ідея не зацікавила.

Що стосується столиці, то Київ потребує понад вісім із половиною тисяч двірників. Вистачає їх лише у деяких районах столиці. Платять по-різному - в середньому вище, ніж у більшості інших українських міст - півтори тисячі гривень на місяць. Хоча у приватних ЖКГ, організаціях співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) і житлових кооперативах можуть платити трохи більше.

У Києві стимулювати двірників до якісної роботи вирішили наприкінці минулого року додатковим фінансуванням. Голова КМДА Олександр Попов пообіцяв виділити на це 4 мільйони гривень. Ці гроші надходять, але все одно на підвищення зарплати двірникам їх не вистачає

За часів колишнього СРСР двірників заохочували позачерговим житлом, зарплата їх була не захмарною, але і не мізерною.

Втім, престиж роботи двірника можна піднімати по-різному. У Полтаві, наприклад, вирішили провести конкурс "Міс двірник". У ньому забажали взяти участь троє працівниць. Перше місце і приз у 750 гривень (що майже дорівнює місячній зарплаті полтавських двірників) міська влада присудила кожній з учасниць.

Реклама:

Головне сьогодні