Чорнобильська трагедія: 25 років потому

Сьогодні Україна згадує трагедію, що сталася 25 років тому. Трагедію, що перевернула історію країни та забрала і продовжує забирати сотні життів.

Рівно 25 років тому, на Чорнобильській АЕС вибухнув реактор четвертого енергоблоку. Радіоактивні елементи йоду, стронцію і цезію поширилися на північну частину України, Білорусі, Прибалтики, Польщі, Швеції, Фінляндії й інших країн.

Журналіст "Української правди" побував у покинутому місті Прип'ять та біля Чорнобильської АЕС.

Стела міста Прип'ять

Вже біля стели міста дозиметр показав більше 800 мікрорентген/год.

Дитячий атракціон "Машинки"

Майданчик з атракціонами в центрі Прип`яті. Одне з найпопулярніших місць серед туристів.

Телефонна будка

Радянська телефонна будка, дзвонила в останнє, мабуть, 25 років тому.

Парк з атракціонами

Склалося враження, що парк з атракціонами зберегли, щоб показувати нащадкам, оскільки металу в місті залишилось не так вже й багато.

Дозиметр - пристрій для вимірювання радіоактивного забруднення. В різних місцях 30-ти кілометрової зони відчуження дозиметр показує різний рівень забруднення: від 60 мікрорентген/год до 1000 мікрорентген/год і більше.

"И Ленин всегда молодой" - В Прип`яті збереглось чимало символіки СРСР. Особливо вона тішить іноземців.

Місцеві жуки

Неодноразово повідомляли, що під дією радіації флора і фауна набувають неприродних розмірів. В Чорнобилі не зустрів таких аномалій. Жуки і метелики там такого ж розміру, як і скрізь. Поводяться адекватно.

4-й енергоблок

4-й енергоблок, на якому стався вибух - журналістам забороняли знімати 4-ий блок разом з огорожею, тобто системою безпеки. В МНС обґрунтували це нормами закону про держтаємницю.

Іноземний журналіст

Іноземні журналісти поставились до радіації із більшою серйозністю і пієтетом. Деякі представники іноземних представників ЗМІ привезли з собою засоби спецзахисту. Виглядає ефектно - користі мало.

Українські ж представники "свободи слова" почували ж себе природно і не боялися ходити по моху, який любить вбирати в себе радіацію. Дозиметр при замірах чорнобильських мохів показував 1300 мікрорентген/год.

Вказівки "Союзпечать" та "Сберкасса" - залишки фінансової системи Прип'яті.

Танки-Пам`ятники

Транспорт, який брав участь в ліквідації пожежі на 4-му енергоблоці ЧАЕС. Раніше машин було більше, зараз там лишились тільки місця від них.

Чиновник з МНС розповів, що основна частина техніки знаходиться на спеціальних "могильниках". За його словами певну частину техніки вже утилізували, в тому числі, і шляхом переплавки. Вперше довелось почути, що після переплавки метал перестає виділяти радіоактивний фон.

Фото Юрія Віннічука

Реклама:

Головне сьогодні