Куряче пір'я збираються перероблювати на "біопластмасу"

— 4 квітня 2011, 13:49

Результати дослідження, оприлюдненого в ході засідання Американського товариства хімічної промисловості, показують, що за допомогою курячого пір'я пластикові матеріали можна виробляти набагато більш екологічно.

Така технологія передбачає використання значно меншої кількості полімерів, одержуваних з нафтопродуктів. Наступний етап - проведення більш широких досліджень для того, щоб визначити, наскільки ця ідея перспективна для промислового виробництва.

Подібні біологічні відходи і раніше розглядалися як компоненти для виготовлення пластмас, передає ВВС.

Пір'я, так само як волосся і нігті, в основному складаються з жорсткого і хімічно стійкого білка кератину, і цей компонент може надати складу пластмаси пружність, в той же час зменшивши вагу полімерів.

Раніше дослідники з американського сільськогосподарського управління розглядали можливість використання курячого пір'я у виробництві пластмас в якості добавки до з'єднань, що складається переважно з полімерів.

Але вчені з університету Небраски пропонують піти далі і використовувати самі курячі пір'я в якості основи для виготовлення пластмас. При цьому кількість пір'я у пластмасі може досягати 50%.

При такій технології у виробництві пластмас буде потрібно набагато менше поліетиленів і поліпропіленів - низькомолекулярних початкових речовин, одержуваних з вугілля, нафти або природного газу.

"Якщо використовувати (пір'я) як компонента, ніяких поліетиленів і поліпропіленів не знадобиться. Тому пластмаси будуть більш схильні до розкладання і стануть більш екологічними", - зауважив професор Янг.

Ренка Аккерман, технічний директор голландського дослідницького центру з пластмас сказав, що пластмаси на основі курячого пір'я можуть стати цілком конкурентоспроможними на ринку, в залежності від того, де і як їх використовують.

"Якщо є можливість використовувати відходи і провести корисний товар, то це хороша ідея. Тому використання біоматеріалів для товарів широкого споживання, або навіть в будівництві слід розвивати", - сказав Аккерман.

У той же час учений відзначив, що повною мірою нову ідею можна оцінити, тільки виготовивши велику кількість матеріалу, разом з тим порахувавши енергетичну вартість такого виробництва.

Реклама:

Головне сьогодні