На українсько-російському кордоні виявили радіоактивні гривні

— 5 квітня 2011, 11:37

Українське подружжя, яке прямувало у справах до Москви, було сильно здивоване і налякане, коли на пункті пропуску "Юнакевка" в Сумській області на їх багаж спрацював комплекс радіаційного контролю "Янтар". Джерелом випромінювання виявилися гроші.

Конверт, у якому зберігалися близько 700 гривень, випромінював 93,21 мікрозіверта на годину. А норма становить 0,3 мікрозіверта. Перевищена вона була в 310 разів. Причому робили фон не всі купюри, а тільки деякі з них, передає "Комсомольська правда" з посиланням на прес-службу Сумського прикордонного загону.

"Зараз міліція встановлює, як серед звичайних гривень могли виявитися "брудні" гроші. Господарі нічого про небезпеку не знали, провозили гроші серед особистих речей. З дорослими була дитина. Зараз купюри вилучені та знаходяться в безпечному місці", - кажуть у Державній екологічній інспекції в Сумській області.

Надалі гроші будуть передані на спецпідприємство "Родон", яке має ліцензію на зберігання та утилізацію радіоактивних матеріалів.

Як стало відомо виданню, гроші робили фон, оскільки стикалися з радіоактивним йодом. Радіоактивним йодом іноді мітять купюри, призначені для контрольної хабара.

Як розповіло джерело в правоохоронних органах, після спецоперації такі гроші зобов'язані знищувати, але можуть і пустити в оборот - з метою, так би мовити, економії. Тож не виключається ймовірність, що енна сума "атомних" грошей продовжує гуляти країною.

Як запевнили в київському Центрі радіаційної медицини, дані дози випромінювання не настільки значні, щоб заподіяти шкоду людині. Справа в тому, що річна межа випромінювання для людини становить 20 мілізіверт (1 мілізіверт = 1 тисяча мікрозівертів). У виняткових випадках можуть бути лише місцеві ураження, і то лише тоді, коли людина дуже довго носить такі гроші близько до тіла. Проте слід врахувати, що радіоактивний йод повністю розпадається протягом двох місяців.

Передрук, копіювання або відтворення інформації, яка містить посилання на газету "Комсомольская правда", в будь-якому вигляді заборонені.

Реклама:

Головне сьогодні