Єгипетським муміям поставили невтішний діагноз

— 5 квітня 2011, 12:32

Такого висновку дійшли вчені, що дослідили півсотні мумій.

Автори роботи, опублікованої в журналі Journal of the American College of Cardiology: Cardiovascular Imaging, вивчали 52 мумії, вік яких становив від 1981 року до нашої ери до 340 року нашої ери.

Рештки аналізувалися за допомогою комп'ютерної томографії, крім того, дослідники спиралися на результати аналогічних більш ранніх досліджень.

Рештки 44 стародавніх єгиптян містили добре помітні судинні тканини, і 45% цих мумій мали явні ознаки серцево-судинних захворювань, пише Лента.ру з посиланням на ScienceNOW.

Близько 20% вивчених єгиптян, які мали характерні зміни судин, померли у віці до 40 років, а 60% на момент смерті були молодше 60 років, уточнює газета Los Angeles Times.

На сьогоднішній день вважається, що основними факторами, що сприяють розвиток атеросклерозу, є надлишкова вага, жирна дієта, відсутність фізичного навантаження і куріння. Крім того, важливу роль відіграє спадковість.

Жителі Давнього Єгипту вели значно здоровіший спосіб життя, тому автори роботи вважають, що схильність до серцево-судинних хвороб може бути спричинена іншими факторами.

Реклама:

Головне сьогодні