Китайські генно-модифіковані корови дають людське молоко

— 5 квітня 2011, 15:51

Молоко генетично модифікованих корів могло б стати альтернативною молочних сумішей для немовлят, які невпинно критикуються.

Провідний автор дослідження Нін Лі, директор Головної державної агробіотехнологічної лабораторії Китайського аграрного університету, стверджує, що його продукт, створений за участю пекінської біотехнологічної компанії GenProtein, абсолютно безпечний.

До того ж смачніший за звичайне коров'яче молоко. Щоправда, ГМО-молоко якщо й потрапить у чашки дітей, то лише років через десять, пише The Telegraph з посиланням на PLoS ONE.

Гени людини вводилися в ДНК ембріонів корів голштинської молочної породи. Виведені тварини давали молоко, в якому, зокрема, містився людський білок під назвою лізоцим. Він має антимікробні властивості, що захищають дітей в перші дні життя.

Крім того, вдалося отримати молоко з білком лактоферрином, який сприяє зростанню імунних клітин у немовлят. Нарешті, третім людським білком став альфа-лактальбумін.

На спеціальній виставці вчені заявили, що при цьому жирність коров'ячого молока підвищилася приблизно на 20%, а ще змінилася концентрація твердих частинок; все це максимально наблизило продукт до людського молока.

Вирощено вже три покоління "гуманізованих" корів. З 42 народжених ГМО-телят десять померли відразу після появи на світ (більшість - від шлунково-кишкової недуги), ще шість померли протягом півроку. Вижили 26 особин.

Судячи з усього, настільки тривожний результат став наслідком застосування клонуючої технології, хоча механізми, які змушують клонів мати проблеми зі здоров'ям, науці ще невідомі.

Слід зазначити, що Китай обігнав весь світ з досліджень генетично модифікованих продуктів, бо до цієї сфери в Піднебесній ставляться спокійніше, ніж, скажімо, в Європі.

Там дозволяються тільки ті ГМО-продукти, які пройшли виснажливі випробування, але навіть у цьому випадку європейці приймають їх вкрай негативно, тому більшість продуктових магазинів відмовляються від подібних "подарунків".

Екологи стривожені не менше обивателів - адже, як їм здається, генно-модифіковане ДНК може проникнути в дику природу з непередбачуваними результатами.

До китайського дослідження західна громадськість теж поставилася з підозрою.

"Чесно кажучи, ми так і не зрозуміли, навіщо нам потрібне таке молоко", - висловлює спільну точку зору Королівське товариство захисту тварин (Великобританія).

Вчені ж тільки сміються і пропонують поглянути на США, де ГМО-продукти входять до раціону вже кілька десятків років - і начебто б нічого страшного.

"Та зрозумійте ви: генетично-модифіковані тварини і рослини стають небезпечними тільки в тому випадку, якщо ви вводите в них небезпечний ген. Ну навіщо ж так поводитися з їжею?" - зауважив Кіт Кемпбелл з Ноттінгемського університету (Великобританія), який брав участь у створенні овечки Доллі.

Реклама:

Головне сьогодні