Учені навчили комп'ютер читати людські думки

— 7 квітня 2011, 15:50

Читання думок - зазвичай таке можна побачити лише у науково-фантастичних фільмах. Однак науковці з Університету Вашингтону довели, що екранний курсор справді можна контролювати за допомогою голосових команд або виключно сили думки.

Комп'ютер, під'єднаний безпосередньо до мозку піддослідного, виконував його команди з 90% точністю, повідомляє Science Daily.

У дослідженні, результати якого були опубліковані в Journal of Neural Engineering, було застосовано електрокортіографію. Досі цей метод використовувався для виявлення уражених мозкових ділянок при епілепсії. Під час електрокортіографії електроди підключаються до мозку пацієнта та записують його електричну активність.

Учасниками експерименту стали пацієнти віком 36-48 років, хворі на епілепсію. Усім їм було проведено трепанацію черепу, аби одержати змогу розмістити електроди.

Під час експерименту учасник сідав навпроти екрану та, за допомогою попередньо обумовлених команд, змушував курсор рухатися в певному напрямку.

Дослідники сподіваються, що в майбутньому в людський мозок можна буде вживляти перманентні імплантати, які дозволять пацієнтові не лише відновити утрачені функції, а й навіть читати чужі думки.

Реклама:

Головне сьогодні