Невідома хвороба викликала масове облисіння пінгвінів. Фото

— 8 квітня 2011, 12:30

Захворювання вже вразило колонії птахів по обидва боки Південної Атлантики, повідомляє Discovery News.

"Хвороба з утратою пір'я є незвичною для більшості видів птахів, ми маємо провести подальші дослідження, аби виявити причину цього порушення та чи поширюється це явище на інші види пінгвінів", - заявив представник Wildlife Conservation Society, зоолог Ді Буерсма.

Науковець присвятив вивченню пінгвінів Магеллана більше 30 років свого життя. Він наголошує, нині є надзвичайно важливим віднайти спосіб зупинити загадкову недугу, адже пінгвіни вже й так страждають через витоки нафти та кліматичні зміни.

Можливі причини облисіння пінгвінів Буерсма та його колеги вбачають у розладі роботи щитовидної залози та харчовому дисбалансі. Невідома пошесть також може виявитися генетично зумовленою.

Уперше хворобу зафіксували в 2006-му році, тоді 59% пташенят африканських пінгвінів утратили пір'я. За рік їхня кількість сягнула 97%. Крім того, науковці помітили, що уражені птахи зростають набагато повільніше, аніж їхні здорові родичі.

У 2007-му році хвороба дісталася іншого боку Південної Атлантики, облисіння спіткало дитинчат магелланових пінгвінів. Жертви захворювання, потерпаючи від холоду, весь час намагалися триматися на сонці, тоді як здорові птахи ховалися в затінку.

Лисі пінгвінята мають менший розмір та вагу, чимало з них гине, змушені були констатувати дослідники, опублікувавши свій звіт у журналі Waterbirds.

Реклама:

Головне сьогодні