Німців хочуть змусити працювати до 69 років

— 27 травня 2011, 09:47

Німеччина переживає стрімкі демографічні зміни. Дітей народжується дедалі менше, населення країни помітно старішає. Внаслідок цього вже в не такій далекій перспективі кількість працюючих помітно зменшиться, поідомляє Радіо Свобода.

Такий розвиток матиме, звичайно, наслідки й для пенсійних кас, які досі працюють за принципом солідарності. Тобто, молодь фінансує пенсії сьогоднішніх пенсіонерів.

Щоб уникнути розвалу пенсійної системи, п'ять провідних економічних інститутів країни, які консультують уряд, пропонують збільшити зайнятість серед жінок і водночас ще раз підвищити вік виходу на пенсію. Нині країна переходить на новий пенсійний вік. Починаючи від 2029 року, всі жителі Німеччини вимушені будуть працювати до 67 років.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель повідомила, що восени уряд розгляне пропозиції стосовно подальшого підняття пенсійного віку. За її словами, демографічні зміни - це один із найбільших викликів, які має подолати німецьке суспільство.

"Нам такі поради дуже допоможуть, оскільки питання демографічних змін ми зробили темою нашої коаліційної роботи", - заявила канцлер, приймаючи дослідження науковців. Від конкретніших заяв вона поки що утрималася.

Критика, як того й слід було очікувати, відразу пролунала з боку профспілок. Профспілкове об'єднання працівників сектору послуг ver.di назвало такі поради "абсурдними і безвідповідальними".

За словами профспілкового експерта з соціальних питань Ельке Ганнак, зараз у Німеччині лише кожен десятий 64-річний має постійне робоче місце.

Не менш гостра критика пролунала і з боку будівельних профспілок. "Такі вимоги економістів не можна пояснити жодному будівельнику, який вимушений щодня виконувати тяжку фізичну працю", - зауважив профспілковий лідер Клаус Візенгюґель. Він зазначив, що серед будівельників і сьогодні мало хто дотягує до законного пенсійного віку 65 років, який діяв досі.

Прихильники подальшого підвищення пенсійного віку, звісно, відхиляють таку критику. По-перше, вони вказують на те, що для окремих професій цілком можливі винятки й спеціальні правила.

По-друге, на їхню думку, навпаки, безвідповідально поширювати уявлення, що начебто все нормально, що суспільство може старішати, що не треба народжувати менше дітей, а після 35 років праці подальші 35 років можна насолоджуватися життям на пенсії.

Такого не витримає народне господарство, наголошують економісти.

Реклама:

Головне сьогодні