Психологи: секрет щастя – не пам’ятати поганого

— 4 травня 2011, 12:33

Люди, які воліють "смакувати" хороші моменти минулого, є щасливішими за тих, хто повсякчас згадує про втрати та невдачі. До такого висновку дійшли науковці з Державного університету Сан-Франциско, протестувавши 750 студентів-добровольців.

Про це повідомляє The Telegraph.

Фахівці оцінили так звану "бачення часу" кожного з піддослідних, тобто зорієнтованість на минуле, теперішнє чи майбутнє.

Зокрема, добровольців питали про те, чи люблять вони згадувати про "старі добрі часи". Також дослідників цікавило, чи вірять учасники в те, що їхнє майбутнє уже визначено долею або ж що вони створюють його самі.

За результатами, що їх отримали вчені, найбільш щасливими та задоволеними своєї життям виявилися екстраверти. Балакучі та енергійні, саме вони воліють дивитися назад із відчуттям позитивної ностальгії та не схильні шкодувати за тим, що вже в минулому.

"Це хороша новина, бо, хоча змінити свою особистість може бути непросто, ви можете скорегувати ваше уявлення про час та стати щасливішими", - каже психолог Райан Ховелл.

"Риси характеру впливають на те, як люди дивляться в минуле, теперішнє та майбутнє, й це різне бачення часу керує відчуттям щастя", - пояснює він.

Реклама:

Головне сьогодні