Тест

Вчені розкрили один із секретів колібрі

Виявилося, що капілярна гіпотеза, якої досі дотримувалися дослідники, невірна.

Припущення, що колібрі втягують воду, використовуючи капілярний ефект, вперше було висловлено у 1833 році, і з тих пір фахівці не переглядали цю точку зору.

Автори нової роботи, опублікованої в Proceedings of the National Academy of Sciences, вирішили перевірити це експериментально - вони сконструювали квітка-поїлки з нектаром, всередині якого можна було вести високошвидкісну зйомку.

Вчені знімали, як 30 колібрі різних видів пили нектар з поїлки. Додатково автори досліджували будову язика у 20 мертвих птахів. За підсумками своєї роботи вчені представили нову модель, що пояснює, як саме п'ють птахи, пише Лента.ру з посиланням на The New York Times.

Виявилося, що ключову роль у цьому процесі відіграють шкірясті вирости, що покривають роздвоєний на кінці язик колібрі. При зануренні мови в нектар він згортається в трубочку таким чином, що вирости щільно притиснуті до стінок утворюваної порожнини. Коли птах тягне язик до себе, його кінці розкриваються, і вирости пасивно розпрямляються - в результаті між ними затримується нектар, ніби потрапляючи в пастку. Такий механізм не вимагає додаткових витрат енергії.

Що відбувається з рідиною далі, вчені упевнені не до кінця. Можливо, вона засмоктується вгору як раз за допомогою капілярного ефекту. Крім того, дослідникам невідомо, яким чином колібрі ковтають нектар. Найближчим часом автори мають намір вивчити цей процес за допомогою рентгенівської томографії.