Тест

Помер останній ветеран Першої світової війни

Клод Стенлі Чоулз, відомий однополчанам на прізвисько Чаклз (англ. Chuckles - сміх, смішок), опинився в рядах британського королівського флоту у віці 15 років і проходив службу на кораблі "Ревендж".

У 1920-і роки ветеран перебрався до Австралії, де продовжив військову кар'єру, звільнившись зі служби в 1956 році, пише ВВС.

Клод Стенлі Чоулз помер уві сні в будинку для літніх людей в Перті, де провів більшу частину свого довгого життя.

Його дружина Етель, з якою вони разом прожили 80 років, померла три роки тому.

У Чоулзов було троє дітей і 11 онуків.

"Ми всі любили його Сумно думати, що його більше немає тут Але так вже все влаштовано...", - Сказала агентству АР 84-річна дочка Клода "Чаклза" Дафне Едінгера.

Клод Стенлі Чоулз народився в містечку Першор в англійському графстві Вустершир. Слідом за своїми старшими братами, він спробував записатися добровольцем на фронт на самому початку світової війни, але був занадто молодий.

Пізніше, опинившись на флоті, він побував в морських боях у Північному морі. Чоулз був очевидцем капітуляції німецького флоту у Ферт-оф-Форт у листопаді 1918 року, і затоплення німецького Флоту відкритого моря в бухті Скапа-Флоу.

У 1926 році він перевівся в Королівський австралійський військово-морський флот. Під час Другої світової війни командував проведенням підривних робіт на заході Австралії.

У його обов'язки, зокрема, входило б знищення стратегічної гавані Фрімантл під Перт в разі вторгнення японських сил.

У 80 років він вступив на літературні курси і записав свої мемуари. Пізніше вони лягли в основу його автобіографії "Останній з останніх", виданої в 2009 році.

Останні три ветерана Першої світової, які жили у Британії, - Білл Стоун, Генрі Аллінгем і Харрі Петч - померли в 2009 році.

На початку цього року помер останній американський ветеран Френк Баклс.

Судячи з усього, єдиним залишилися в живих людиною, який перебував на державній службі в той час, залишається британка Флоренс Грін, якій у лютому виповнилося 110. Вона не приймала участь у бойових діях, але працювала офіціанткою Королівських ВПС.