Тест

ВООЗ: мобільні телефони можуть викликати рак мозку

Не можна виключати можливості того, що ризик виникнення злоякісної пухлини мозку збільшується від використання мобільних телефонів.

До такого висновку прийшли вчені Міжнародного агентства з дослідженню раку (МАІР), що входить в структуру ВООЗ, пише ВВС .

Водночас, докази взаємозв'язку між дзвінками по мобільному телефону і виникненням раку "недостатньо визначені для будь-яких серйозних висновків ", заувжили вчені.

Ці висновки група з 31 фахівця виклала на з'їзді у французькому місті Ліон.

У компетенції МАІР привласнити мобільних телефонів один з наступних статусів: "канцерогенні" "напевно, канцерогенні", "можливо, канцерогенні "і" не канцерогенні ".

Агентство зупинилося на третьому варіанті через можливий зв'язок з виникненням раку головного мозку типу гліома.

"Більшість досліджень, проведених на тему впливу на людей мобільних телефонів, показують, що якщо зв'язок і є, то він дуже слабкий", - прокоментував висновки МАІР Ед Йон з британської благодійної організації Cancer Research UK, що займається дослідженнями в області раку.

"Ризик виникнення раку головного мозку у тих, хто користується мобільними телефонами, майже такий же, як і у тих, хто ними не користується. Причому рівень захворюваності цим видом раку зростає за останні роки, незважаючи на те, що з 1980-х зростання використання мобільного зв'язку був величезним", - сказав представник Cancer Research UK.