Фісташки та вишні незабаром стануть рідкістю

— 1 червня 2011, 17:20

Глобальне потепління і інші зміни клімату можуть істотно знизити врожаї фруктів, ягід і горіхів. Особливо це стосується фісташок і вишні.

Дослідження Світового агролісоводницького центра показало, що вплив глобального потепління на виробництво фруктів і горіхів виявиться досить значним навіть в тому випадку, якщо світова спільнота вживе заходів зі скорочення викидів вуглекислого газу, пише Компьюлента з посиланням на PLoS ONE.

Як повідомляється, деревам в середніх широтах потрібен щорічний холодний період, щоб вони могли зростати по весні; підвищення атмосферних температур створює для цих регіонів велику проблему, оскільки зими стають все більш теплими.

Найбільше від змін клімату, за прогнозами експертів, постраждають фруктові і горіхові посадки в Каліфорнії, на південно-сході Сполучених Штатів, в китайській провінції Юньнань, а також на півдні і південному заході Австралії.

У число регіонів, в яких вже почали забувати про холодні або хоча б прохолодні зими, потрапили Ізраїль, Марокко, Туніс та район Кейп в Південній Африці. Через занадто теплі зимові місяці там страждають врожаї фісташок, волоських горіхів, вишні і персиків. Дослідники вважають, що фермери, які роблять довгострокові інвестиції, повинні усвідомити: фрукти та горіхи більш уразливі, ніж багато інших культур.

Економічний вплив кліматичних змін буде залежати від того, яке рішення приймуть зараз сільгоспвиробники. Якщо вони переключаться на вирощування таких сортів, які стійкі до майбутніх кліматичних умов, але в яких немає потреби зараз, вплив глобального потепління на фруктові і горіхові ринки мінімізується.

Реклама:

Головне сьогодні