Народжені навесні частіше хворіють на шизофренію та астму – дослідники

— 10 червня 2011, 14:49

Окрім того, народжені навесні можуть виявитися менш успішними в навчанні, ніж їхні зимові, осінні та літні однокласники.

Пояснення цим закономірностям криється аж ніяк не в астрології, відповідальним за все може бути вітамін Д, повідомляє The Daily Mail.

Те, чи вистачало вітаміну Д - "вітаміну сонячного проміння" майбутній мамі та малюкові в перші місяці життя, може мати довгостроковий вплив на його психічне та фізичне здоров'я.

Учені дослідили дані щодо двох мільйонів мешканців Данії та Австрії, які померли в проміжку між 1970-м та 2000-м роками. Вони виявили, що люди, народжені в жовтні, листопаді та грудні, в середньому прожили довше ніж ті, хто з'явився на світ у квітні-червні.

Аналогічне дослідження американських науковців підтвердило, що тривалість життя народжених восени в середньому є на 160 днів більшою, ніж у народжених навесні.

Для шотландців, які з'явилися на світ у квітні, ризик захворіти на розсіяний склероз, є на 50% вищим, порівняно з народженими в листопаді. В мешканців Норвегії ж ця недуга зустрічається рідше - ймовірно, тому, що вони отримують багато вітаміну Д разом із жирною рибою, якої не бракує в їхньому раціоні.

Ізраїльські ж дослідники виявили: народжені навесні рідше страждають на короткозорість, порівняно з тим, хто народився влітку. Імовірно, причина полягає знов таки в сонці - його вплив може шкодити делікатному процесові формування ока.

Отже, якщо "розбити" хвороби по місяцях, то народжені в січні більше ризикують захворіти на біполярний розлад, хворобу Альцгеймера, хворобу Крона, епілепсію та шизофренію, зазначає видання.

Народжені в лютому, крім епілепсії та біполярного розладу, хвороб Альцгеймера та Крона, частіше хворіють на хворобу Ходжкіна (злоякісне захворювання лімфоїдної тканини) та нарколепсію, а також страждають від розладів харчування.

До ризику зустрітися з хворобами Альцгеймера та Ходжкіна, біполярним розладом, нарколепсією, епілепсією та розладами харчування, в березні "додається" аутизм, астма, алкоголізм, діабет, сезонний афективний розлад та особистісні розлади.

Квітень же називають "найжорстокішим" місяцем - зокрема, крім алкоголізму, аутизму, астми, хвороб Ходжкіна та Паркінсона, харчових та біполярного розладу, "квітневі" люди частіше хворіють на глаукому, розсіяний склероз та хворобу моторних нейронів. На додачу, цей місяць пов'язують із низьким рівнем IQ.

Травень є місяцем астми, діабету, аутизму, алкоголізму, глаукоми, низького IQ, нарколепсії, хвороби моторних нейронів, розсіяного склерозу, хвороби Паркінсона, харчових та особистісних розладів.

Народжені в червні частіше страждають на алкоголізм, аутизм, діабет, глаукому, короткозорість, розсіяний склероз, хворобу моторних нейронів та астму, а також мають низький IQ. Цьому місяцеві чомусь приписали й підвищений ризик геномної патології - синдрому Дауна.

У липні перелік хвороб дещо зменшується: лишається алкоголізм, астма, аутизм, короткозорість, хвороба моторних нейронів і, знову, синдром Дауна.

На те саме, крім алкоголізму й короткозорості, мають більше шансів страждати народжені в серпні.

"Вересневі", "жовтневі" та "листопадові" люди перебувають "у групі ризику" лише по астмі.

Народженим у грудні загрожує хвороба Крона та шизофренія.

Реклама:

Головне сьогодні