Тест

Виш вимагає від колишньої студентки 20 тис. грн.

Випускницю Житомирського університету Ганну Латіс, яка знаходиться у декретній відпустці, змушують виплатити 20 тисяч гривень за безкоштовне навчання, пише Газета по-киевски.

Минулого літа дівчина закінчила Житомирський університет ім. Івана Франко і як бюджетниця отримала направлення на обов'язкове відпрацювання у держустанові. Молодого учителя російської та англійської мови розподілили за місцем проживання - у Житомир, проте не вказали конкретну школу, де вона мала викладати.

За словами дівчини, коли вона прийшла до міськвідділу освіти, їй там повідомили, що вакансій немає. Письмову відмову колишня студентка не взяла, адже готувалася до весілля та уже перебувала на п'ятому місяці вагітності.

Уже у вересні вона принесла в інститут довідку про вагітність з поліклініки. Проте документ у неї не прийняли, мотивувавши тим, що необхідне підтвердження із відділу освіти.

"Викладачі мене попереджали, що у них буде перевірка КРУ. І, що можливо, будуть вираховувати тих людей, що не працюють. Утім, я не надала належної уваги цим словам".

Але уже 27 травня суддя оголосила вирок: випускниця порушила закон, а значить винна державі за безкоштовне навчання 19 966 грн. 62 коп.

"У суді я показувала всі документи, довідки, що я була вагітна і наразі знаходжусь у декреті, подавала свідоцтво про народження. Але суддя мої документи до справи не додала. Вона їх не знайшла. Але ж у мене народилася донька - є "живий" доказ, чому я не працюю і за законом звільняюся від роботи, строком на три роки", - каже молода мама.

В університеті у своє виправдання кажуть лише, що вони не вимагають із дівчини грошей. У них була перевірка КРУ, яке і виявило порушення, а саме - витрату державних коштів.

За словами начальника учбового відділу університету Інни Григор'євої, виш не від кого грошей не вимагає і 20 тис. грн. зарахують не на користь університету, а у казну держави. "Напевне у випадку з Латіс КРУ на нас наклало штраф за те, що наша студентка-бюджетниця не з'явилася на розподіл. Але ми не будемо платити зі своєї кишені. І, мила моя, ти ж бюджетниця і ти маєш виконувати закони держави. А то, виходить, за рахунок держави вступають, вчаться, але коли потрібно працювати, то мама не горюй. Не можна так! Чому інші діти повинні відпрацьовувати, а вона ні?".

Юрист Руслан Годований, в свою чергу переконує, що суди студентів з вишами активізувалися із призначенням нового міністра. "Ця тема наразі серйозно педалюється міносвіти. Цього року було уже 8 чи 10 подібних судів, але закінчувалися вони раніше на користь випускників".

У випадку з Латіс юрист запевняє, що є всі шанси її виправдати. Зараз дівчина подала апеляцію на рішення міськсуду.

"Коли виш програє суд, то покарають кого завгодно із адміністрації вишу. Звільнити можуть ледь не самого ректора чи його заступника. Адже є брак 20 тис. грн. Їх хтось має повернути їх до бюджету", - підсумовує юрист.