Супермаркетам заборонять виготовляти салати з майонезом

— 17 червня 2011, 11:41

Скандал з отруєнням киян курятиною буде мати довгострокові наслідки - місцева влада занепокоїлися якістю продукції власного приготування магазинів, пише Дело.

Відтак, санслужби кількох міст заборонили або обмежили продаж супермаркетами салатів власного виробництва. На думку фахівців, навіть короткочасне зберігання такої продукції в умовах літньої спеки може призвести до псування і завдати шкоди здоров'ю людей.

Найбільш радикальна заборона введена в Рівному. З 8 липня там вступила в силу заборона Санітарно-епідеміологічної служби супермаркетам виготовляти і реалізовувати салати з м'ясопродукції та таких, що заправлені майонезом. Заборона буде діяти до 1 вересня.

Введенню заборони передувала масштабна перевірка закладів торгівлі, в ході якої санстація моніторила умови, в яких готуються салати, а потім протестувала їх якість. Згідно з повідомленням Рівненської міської санстанції, жоден супермаркет перевірки не витримав.

У Львові прямої заборони на продаж подібної продукції не запроваджували, обмежившись рекомендацією. Як повідомив в.о. головного санітарного лікаря Львівської області Олег Когут, санслужба звернулася до місцевих супермаркетів з проханням обмежити виробництво в літній період салатів, що швидко псуються. Тих, що сметану і майонез. Також з уважністю в літній період потрібно ставитися до кондитерських виробів з кремом, нагадують експерти. Однак формальної причини заборонити їх реалізацію у санслужб немає.

Експерти відзначають, що в абсолютній більшості випадків салати, виготовлені в супермаркетах, не відповідають нормі за мікробіологічними показниками. Супермаркети масово порушують основні принципи безпеки харчової продукції - терміни використання сировини, з яких готуються салати, температурний режим в приміщеннях, де готується така продукція, і умови продажу.

Тетяна Тимочко, перший віце-президент "Всеукраїнської екологічної ліги" нагадує, що, наприклад в дитячих таборах існують обмеження споживання дітьми в їжу салатів, навіть якщо вони виготовлені безпосередньо в харчоблоці, у закритих приміщеннях. "Їм дають овочі цілими - огірок, помідор. Це правило введено саме тому, що салати дуже швидко псуються", - говорить вона.

Реклама:

Головне сьогодні