Wikipedia за рік заробила 20 млн. доларів

— 17 червня 2011, 17:30

За цей фінансовий рік (завершується у червні), енциклопедія Wikipedia заробила 20 млн. доларів. Це майже на 3,4 млн. доларів більше ніж минулого року.

Про це в інтерв'ю виданню Коммерсант розповів засновник Wikipedia Джиммі Уейлс. За його словами, основу бюджету енциклопедії складають пожертви від звичайних людей, користувачів ресурсу а також гранти від доброчинних організацій.

Утім, як зазначає засновник енциклопедії, прибутку компанія не має і досі. "У нас консервативна фінансова стратегія, тому ми зберігаємо частину ресурсів, щоб мати засоби на той випадок, якщо будуть непередбачувані витрати, наприклад - економічна криза. Головна мета фінансового менеджменту у нас - забезпечити безпеку Wikipedia", - каже він.

Він також розповів, що на сьогоднішній день над наповненням енциклопедії працюють близько 100 тисяч активних волонтерів, однак лише декілька тисяч є його основою.

На запитання про те, які мотиви у волонтерів працювати над Wikipedia, Уейлс відповів: "На мою думку, є два основних мотиви. Комусь подобається створювати вільну енциклопедію рідною мовою. Це надихає, оскільки люди розуміють, що несуть користь суспільству. Багато хто, просто вважає таку діяльність захоплюючою: робота над статтями дозволяє зустрічати цікавих людей, вести інтелектуальні дискусії".

Він також зазначив, що спільнота волонтерів дуже пильно ставиться до статей і що є усталені традиції демократичного діалогу. "Джерела, на основі яких будуються статті, перевіряються. Такий механізм дозволяє ефективно протистояти спробам маніпулювати. Я впевнений, що якщо ти хочеш маніпулювати громадською думкую, то простіше купити газету, аніж писати статті до Wikipedia", - розповідає засновник джерела.

На запитання про те, як досягнути консенсусу і визначити об'єктивну точку зору, Джеймс Уейлс навів такий приклад: "Уявіть таку скандальну тему, як аборт. З одного боку, ми маємо священника-католика, а з іншого - співробітника центру планування родини. У них будуть діаметрально протилежні точки зору. Але у Wikipedia вони зможуть працювати разом. У підсумку, у статті зявиться фраза не "аборт - це гріх", а "з точки зору католицької церкві, аборт - це гріх". Він зазначає, що більшість людей сприймає і приймає такий підхід.

Засновник Wikipedia також розповів про те, що їм не доводиться стикатися із політичним тиском у своїй роботі. "Звичайно, кожному є що сказати, але якщо мова йде про серйозний тиск, то такого у нас немає. Демократично обрані уряди розуміють, що вони не можуть тиснути на ресурс, адже це викличе великий скандал. У США, наприклад, існують давні традиції вільної преси. Прямий вплив на неї викличе великий скандал. Те саме буде і у випадку тиску на Wikipedia. Головна проблема в цьому плані - це пряма цензура. До прикладу, у Китаї доступу до сайту Wikipedia не було протягом трьох років. Наразі вони пом'якшили свою політику і фільтрують лише деякі сторінки - ті, що містять небажану, з точки зору влади країни, інформацію", - каже він.

Утім, Уейлс також зазначає, що цю проблему намагаються вирішити.

Реклама:

Головне сьогодні