Експерти: глобальна війна з наркотиками провалилася

— 2 червня 2011, 14:13

Глобальна комісія, серед 19 членів якої колишній Генеральний секретар ООН Кофі Аннан, колишні президенти Мексики, Колумбії і Бразилії, а також британський підприємець Річард Бренсон, повинна була сформулювати пропозиції про напрямки боротьби з поширенням наркотиків у світі.

Серед її пропозицій - легалізація деяких наркотичних засобів і припинення кримінального переслідування наркоманів.

Білий дім відкинув висновки цієї доповіді, заявивши, що вони помилкові.

Серед членів комісії також колишній голова Федерального резерву США Пол Волкер і нинішній прем'єр-міністр Греції Георгіу Папандреу. У неї увійшли також відомі латиноамериканські письменники Карлос Фуентес і Маріо Варгас Льоса, колишній комісар ЄС із зовнішньої політики Ксав'єр Солана та колишній американський держсекретар Джордж Шульц.

У їхній доповіді доводиться, що війна з поширенням наркотиків призвела до посилення наркоторгівлі та організованої злочинності, обходиться платникам податків в мільйони доларів і забирає життя тисяч людей, пише ВВС .

У доповіді наводяться дані ООН про те, що вживання опіумовмісних препаратів зросло з 1998 по 2008 рроки на 35%, кокаїну на 27% і марихуани на 8,5%.

Автори доповіді виступають з критикою на адресу урядів, які вважають методи боротьби з розповсюдженням наркотиків ефективними.

"Політичні діячі та громадські фігури повинні знайти в собі мужність визнати публічно те, що багато з них говорять приватним чином - що є переконливі докази того, що стратегії боротьби з наркотиками на основі силових засобів не можуть вирішити цю проблему, і що у війні з наркоманією неможливо здобути перемогу ", - йдеться в доповіді.

Комісія піддає особливо жорсткій критиці США, кажучи, що американські влади мають відмовитися від криміналізації цієї сфери і застосувати стратегії, засновані на гуманності і людини повазі прав.

Глава відділу з боротьби з розповсюдженням наркотиків в Білому домі Джил Керліковске відкинула висновки доповіді.

"Наркоманія - це захворювання, яке можна успішно запобігти і вилікувати ", - заявив представник відділу по розробці національної політики по боротьбі з наркотиками.

Реклама:

Головне сьогодні