Європейський переполох через кишкову інфекцію досяг і України

— 3 червня 2011, 14:37

Європейський переполох з поширенням небезпечної кишкової інфекції через овочі досяг і України.

Утім, сезонний попит на овочеву продукцію на ринках та в магазинах не знизився. Люди купують помідори, огірки та салат, однак перед цим запитують у продавців, де саме вирощені овочі, пише Deutsche Welle.

Через багаторічне скорочення внутрішнього вирощування городини дедалі частіше українцям пропонують овочі з Євросоюзу та сусідніх країн. Торік в Україну одних лише огірків завезли близько 15 тисяч тонн з Туреччини та Іспанії.

Цього року головними постачальниками картоплі стали Нідерланди та Єгипет, капусту ввозили з Македонії та Польщі, Туреччина постачає помідори, буряк і моркву привозять з Нідерландів та Польщі, цибуля поставляється з Польщі і Єгипту.

Проконтролювати такі потоки імпорту овочів та патогенну кишкову бактерію, що, ймовірно, міститься в них, складно, однак незважаючи на це, Україна не вдаватиметься до повної заборони імпорту овочів, заявив голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Іван Бісюк.

За його словами, гендиректорат Єврокомісії з охорони здоров'я та захисту прав споживачів САНКО офіційно поінформував Україну про те, що поширення кишкової інфекції не пов'язано з огірками, бо штам кишкової і палички на овочах і штам, від якого помирають люди в Німеччині, відрізняються між собою.

"Абсолютно забороняти не будемо. Уявіть, їде машина, і в ній двадцять найменувань овочів, зокрема й огірки. Це ж треба все виймати, перевіряти. Це складно. Але ми просили посилити контроль за ввезенням овочів", - сказав він.

Він також зауважив, що додаткові перевірки на кишкову інфекцію на кордонах застосовуватимуть до всіх видів харчової продукції та фабрикатів. "Інспекторів у нас вистачає. Більше продукції буде проходити через розширений контроль, особливо з територій, де зафіксовані захворювання людей.

Продукти перевірятимуть не тільки за органолептичними показниками, а й на кишкові палички", - зауважив голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.

За його словами, черг на кордонах через додаткові перевірки не буде, оскільки імпортерам дозволяють переміщати вантажі у пункти призначення. Утім, перед цим їх письмово зобов'язують утилізувати продукцію, зараження якої, можливо, виявлять інспектори після дослідження в лабораторії.

Натомість самі імпортери прогнозують, що додаткові витрати, пов'язані з перевірками, призведуть до подорожчання овочів та фруктів. Тож, в Україні знову підвищаться ціни на городину.

Реклама:

Головне сьогодні