Українці не задоволені життям - дослідження

— 1 липня 2011, 11:02

Більшість українців не задоволені рівнем життя, найбільше стурбовані хабарництвом у системі охорони здоров'я і значна частина з них готові поступитися демократичними свободами в обмін на економічне зростання.

Про це свідчать дані дослідження, проведеного для Європейського Банку Реконструкції та Розвитку і Світового Банку у 29 країнах Західної і Східної Європи та Середньої Азії, повідомляє Бі-бі-сі.

Так, виявилося, що лише 30% опитаних українців заявили, що вони задоволені життям. Цей показник в Україні знизився у порівнянні з 2006 роком на 8% і є нижчим середнього показника у країнах з перехідними економіками.

Найбільше рівень задоволення життям за чотири роки знизився у представників українського середнього класу та молоді.

Утім, лише 25% опитаних українців висловили підтримку політичній системі, яка би поєднувала демократію та вільно-ринкові економічні принципи.

Майже п'ята частина опитаних взагалі заявили, що політична та економічна система не мають значення і близько 15% висловилися за планову економіку та авторитарний стиль правління за певних обставин.

Українські респонденти також припускали, що готові були би відмовитися від політичних свобод в обмін на економічне зростання.

Корупцію українці назвали однією з найбільших проблем і особливо їх турбує потреба платити хабарі медикам.

На противагу тим українцям, які вважають демократію та свободу не такими важливими, більшість опитаних у Швеції та Німеччині, де рівень задоволення найвищий, найбільше цінують вільну ринкову економіку та права людини

Задоволені рівнем життя після країн західної Європи виявилися мешканці Таджикистану, який досі потерпає від наслідків багаторічної громадянської війни. З усіх країн найоптимістичніші надії на майбутнє висловили опитані в Узбекистані - в країні з одним з найжорстокіших режимів у середній Азії.

Реклама:

Головне сьогодні