Міносвіти назвало підготовку журналістів Києво-Могилянською академією незаконною

— 20 липня 2011, 13:33

Директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту Ярослав Болюбаш вважає незаконною підготовку Києво-Могилянською академією магістрів за фахом "журналістика".

Про це він сказав в ефірі "5 каналу" увечері 19 липня, повідомляють Українські новини.

"На сьогодні не існує законних підстав підготовки магістрів-журналістів на основі різних бакалавратів. Вона (академія) єдина чомусь здійснювала цю підготовку і, як виявляється, незаконно", - сказав Болюбаш.

З його слів, Києво-Могилянська академія протягом декількох років проводить підготовку журналістів-магістрів на основі різних бакалавратів, однак у системі освіти існує певне законодавство, яке передбачає, що підготовка магістрів на основі різних бакалавратів допускається винятково в так званих специфічних категоріях, таких як "педагогіка вищої школи", "стандартизація", "державне управління" і т.д.

"А які документи видасть Києво-Могилянська (академія)?", - запитав Болюбаш.

Він зазначив, що якщо така підготовка називається експериментом, то будь-який експеримент повинен мати програми експерименту, певні проміжні звіти, рекомендації.

"Чому ж Києво-Могилянська не внесла тоді якусь пропозицію для того, щоб з'явилася така спеціальність у специфічних категоріях? Звичайно, вже не "журналістика", а якась специфічна журналістика, назву вони повинні придумати", - сказав Болюбаш.

Він також спростував звинувачення в тому, що в міністерстві кілька людей визначає обсяги державного замовлення.

Нагадаємо, про відмову Міносвіти надати держзамовлення низки магістерських програм Києво-Могилянської академії стало відомо 8 липня. Міністерство оголосило про це вже після завершення прийому документів від абітурієнтів. При цьому дві магістерських програми - журналістика і соціальна робота - не одержали жодного місця держзамовлення. Згодом Міносвіти виділило академії ще декілька додаткових місць держзамовлення, однак журналістика, як і раніше, не одержала жодного.

Згодом директор Могилянської школи журналістики Євген Федченко заявив про відмову від діалогу з міністерством і самостійний пошук коштів для навчання студентів.

Пізніше очолюване Дмитром Табачником міністерство оприлюднило коментар з цього приводу, у якому згадало "заангажованість" ВНЗ, а також висунуло ще ряд претензій до нього.

У свою чергу випускники академії створили фонд стипендійних програм UKMA Alumni, метою якого є збір засобів на стипендії кращим абітурієнтам Могилянської школи журналістики.

Реклама:

Головне сьогодні