ООН офіційно оголосила про голод на півдні Сомалі

— 20 липня 2011, 15:05

ООН офіційно оголосила про голод на півдні Сомалі через найбільш спустошливу посуху в Африці за останні 60 років.

У районах Бакуля і Нижнє Шабелє більше 30% дітей страждають від сильного недоїдання, і щодня від голоду помирають чотири дитини з кожних 10 тисяч, пише ТСН.

Попри надходження гуманітарної допомоги, ситуація в країні різко погіршується. Для продовження благодійної акції організаціям необхідні гарантії безпеки від озброєних угрупувань в Сомалі.

У 2009 році пов'язане з "Аль-Каїдою" угруповання "Аль-Шабаб" заборонило діяльність іноземних гуманітарних організацій на підконтрольних їй територіях в центрі і на півдні Сомалі.

Проте нещодавно бойовики дозволили обмежений доступ гуманітарних вантажів.

"Ми зберігаємо мінімальну присутність в цій країні і регулярно відвідуємо Сомалі, але ми потребуємо незрівнянно кращого доступу, щоб вирішувати гуманітарні проблеми такого масштабу", - заявив представник ООН у справах біженців в Женеві Едріан Едвардс.

За оцінками Всесвітньої продовольчої програми, на територіях, куди її співробітники не можуть дістатися з міркувань безпеки, проживає мільйон людей, які страждають від голоду.

Десятки тисяч сомалійських біженців намагаються потрапити до сусідньої Кенії і Ефіопії.

В цілому від найсильнішої за останні шість десятиліть посухи в Східній Африці страждає близько 10 млн осіб.

Сам термін "голод" використовується гуманітарними організаціями вкрай рідко і з великою обережністю.

Останній раз голод офіційно оголошувався в Сомалі в 1992 році.

Одночасно з цим організація "Міжнародна амністія" виявила, що угруповання типу "Аль-Шабаб" регулярно поповнюють свої лави за рахунок дітей. Як розповідають біженці, бойовики часто забирають в солдати підлітків у віці від 10 до 17 років, а іноді і восьмирічних дітей.

За словами правозахисників, ці грубі порушення міжнародного права залишаються практично безкарними, в той час як на боротьбу з піратством біля берегів Сомалі виділяються величезні кошти.

Реклама:

Головне сьогодні