Як захистити себе від вуличних грабіжників – пам'ятка міліції

— 20 липня 2011, 15:35

Як свідчить сумна статистика, пограбування на вулицях залишається одним з найпоширеніших злочинів. Щодоби із заявою до міліції звертаються громадяни, у яких відібрали мобільні телефони чи якісь речі.

Найчастіше від вуличних пограбувань потерпають підлітки, літні люди, жінки та чоловіки напідпитку. Зловмисники обирають жертвою беззахисну людину, яка не зможе чинити їм достатній опір. Забирають переважно гаманець з грошима, а також мобільний телефон та прикраси із золота. Саме ці речі очолюють сьогодні список викраденого на вулиці майна.

Існує безліч засобів захисту від вуличних нападників. Але найдоступніший та найкращий - газовий балончик. Проте, можна використовувати й те, що напохваті. Запалену цигарку, ручку чи олівець, ключ, парасольку, запальничку тощо. Але пам'ятайте, їх потрібно застосовувати ефективно.

Щоб уберегтися від кривдника фахівці радять дотримуватися кілька простих правил:

Повертаючись додому у вечірній та нічний час, намагайтеся йти по освітлених та багатолюдних вулицях.

У пізній час краще ходити там, де більше транспорту і перехожих.

Особа, яка до вас наближається, здається вам підозрілою - перейдіть на інший бік вулиці. Адже від раптового нападу вберегтися надзвичайно важко.

Якщо у безлюдному місці ви натрапили на групу молодиків і бачите, що ті шукають "приводу", щоб зачепити вас, не реагуйте на їх провокації.

Якщо ви пізно повертаєтесь додому з роботи чи гуляєте ввечері містом, краще взагалі не одягайте прикраси чи зніміть їх, щоб не привертати до себе увагу.

Сумку краще носити на ремінці через плече, притискаючи до тіла.

Сідаючи у таксі чи випадковий автомобіль, зверніть увагу на його номерний знак. Не показуйте водієві, що у вашому гаманцеві значна сума грошей. Повертаючись додому дуже пізно, попросіть родичів чи знайомих зустріти вас.

Якщо ви впевнені, що доведеться повертатися пізно чи йти безлюдними вулицями, краще напередодні дістати газовий балончик або ті речі, якими можна налякати нападника або захиститися від нього. Якщо ж на вас напали - голосно кличте на допомогу.

Якщо ви розумієте, що не в силах чинити опір, краще віддайте те, що у вас вимагають. Так ви збережете не тільки своє здоров'я, а й власне життя. Запам'ятайте зовнішність кривдника і негайно телефонуйте в міліцію. Адже чим раніше міліція дізнається про скоєний злочин, тим швидше почне розшук і тим більша ймовірність того, що речі вдасться повернути власникові.

Реклама:

Головне сьогодні