Електронний вступ 2011 чи все ж експеримент?

Вступна кампанія цього року знакова із двох причин: по-перше, у 2011 році рекордно мала кількість випускників шкіл, по-друге, уряд уперше запровадив систему електронної подачі документів через інтернет. І хоча вступна кампанія ще не добігла кінця, уже можна зробити певні висновки.

Цього року, на відміну від минулого та з незначними винятками, у вищих навчальних закладах практично відсутні черги. Прийом документів відбувається без минулорічних тисняв.

Відповідно до заяв влади, це все завдяки:

- розширенню строків прийому документів з двох тижнів до одного місяця;

- введенню в експлуатацію системи електронної подачі документів, з досить передбачуваною назвою "Електронний вступ 2011";

- а також зменшенню кількості абітурієнтів.

Минулого року величезні тисняви були лише першого тижня. На другий тиждень прийому документів традиційно припало значно менше абітурієнтів, а в останні 2-3 дні взагалі вступників потрібно було "відловлювати". Однак у 2010 році випускників шкіл було більше 430 тисяч, а цього - трохи більше 250 тисяч.

Однак ні перший, ні другий факти не були прийнятими до уваги при перегляді строків прийому заяв на вступ до вишів.

Основним же нововведенням вступної кампанії 2011 року стала можливість абітурієнтом подавати заяви віддалено: сидячи в себе вдома, у кафе, чи ніжачись на пляжі можна паралельно вступати до будь-якого ВНЗ України. Для цього достатньо зайти на сайт http://www.osvita.com/ та вибрати розділ "електронний вступ". Більше того, заповнювати необхідно мінімум полів, оскільки дані абітурієнта, що здавав зовнішнє незалежне оцінювання, уже занесені до бази даних.

Дмитро Табачник презентував "Електронний вступ до ВНЗ України-2011" ще в березні поточного року. Заявлені можливості даної системи дійсно вражають: і автоматична перевірка середнього балу атестату з визначенням переможців, призерів олімпіад, творчих конкурсів, і автоматичне знаходження студентів у базі даних, і автоматичне визначення кількості вишів до яких подані заяви, тощо.

На словах усе виглядає більш ніж достойно.

Однак якщо відійти від теорії й спробувати на практиці чи то подати документи до вишу, чи то прийняти їх самим ВНЗ - отримаємо масу проблем, невідповідностей та відвертого курйозу.

Почнемо з того, що, подаючи документи - атестат із додатком, медична довідка за формою 086-о, довідка про щеплення, паспорт, ідентифікаційний код, приписне свідоцтво або військовий квиток для юнаків - традиційним способом, тобто вступником особисто, необхідно мати й оригінали, і копії документів: оригінали лише пред'являються, копії здаються до вишу. За відсутності хоча б одного з оригіналів документів ВНЗ відмовляє абітурієнту у вступі.

Однак вихід є! Цього року вступати можна і без медичної довідки, і без оригіналу атестату, для цього лишень необхідно скористатись "Електронним вступом до ВНЗ України-2011". Адже ані перевірки балів додатку атестату, ані, тим паче, медичних довідок, чи ідентифікаційного коду - у ньому не реалізовано.

Тобто, умови подачі документів для абітурієнтів створено, м'яко кажучи, нерівні.

Більше того, вступника, який не має оригіналів усіх необхідних документів, можуть занести до вишу через систему "Електронний вступ - 2011" самі працівники приймальної комісії. Так, хоча система створена як альтернатива традиційному способу подачі документів, про що говориться в другому пункті наказу МОНмолодьспорту №291 від 28 березня 2011 року, можливість заводити абітурієнтів до вишу операторами системи в ній реалізована.

Наступний момент стосується самого статусу системи "Електронний вступ 2011". Навіщо вона створена, які гарантії може запропонувати як вишу, так і вступникові?

Зі слів міністра, система "Електронний вступ до ВНЗ України-2011" має на меті полегшити вступ і надати кожному абітурієнту можливість потрапити до ВНЗ".

З тим, чи дійсно легше потрапити до ВНЗ ми ще поговоримо, однак, якщо мати на увазі вступ за неповними чи недостовірними даними, тоді - так, дійсно легше.

Поговоримо про гарантії для вступника, що подав документи через інтернет, і який може, наприклад, займати за рейтингом уже "пригріте бюджетне місце для своїх".

Масово махінацій очікувати не слід. Проте в поодиноких випадках, при боротьбі за прохідне місце, теоретична можливість таких дій залишається. При подачі документів у паперовому вигляді вступникові видавалася розписка, скріплена печаткою. У випадку електронної подачі документів на електронну адресу вступника приходить підтвердження, яке не має ані юридичної сили, ані визиває якоїсь довіри з боку користувача.

Черг у приймальні комісії цього року справді не було. Фото vkurse.ua
А за яких обставин новостворена система може викликати довіру в абітурієнта? Мабуть, при бездоганній, зручній і простій роботі самої системи.

А що маємо з "експериментом 2011"?

Вступна кампанія добігає кінця, а система "Електронний вступ" не те що погано працює, вона гарно не працює.

Зникаючі сертифікати вступників, неможливість потрапити до свого персонального кабінету ні вступникові, ні вишу, незрозумілі спеціальності, які то з'являються, то щезають. І це лише частина тих недоліків, які є.

Наприклад, цілком нормальним явищем можна було вважати появу таких спеціальностей, як авіа- та ракетобудування або ж ветеринарна медицина в економічному виші.

Або, приклад зі сторони вступника - подав документи до Київського національного університету імені Тараса Шевченка на міжнародну економіку - опинився в Дніпропетровському державному аграрному університеті на харчових технологіях, і в додаток отримав мінус спробу на вступ до вишу.

І хоча із часом ситуація виправилася - і спеціальності знайшли свій виш, і заяви вступників правильну спеціальність, а спроба не виявилася марною - психологічний фактор спрацював. У підсумку вступники телефонують до приймальних комісій і говорять, що бояться подавати документи, аби не змарнувати спробу.

Як наслідок - літні подорожі вступників нікуди не зникли.

У перші дні вступної кампанії було цікаво дивитися виступи міністра Табачника, на яких він запевняє про бездоганну роботу системи. І що неможливість подати вступником чи прийняти вишем документи через систему "Електронний вступ - 2011", то є проблема самого вступника чи вищого начального закладу.

Табачнику, мабуть, ніколи ознайомитися з реальною роботою системи, коли працівники МОНмолодьспорту підтверджують її непрацездатність і рекомендують дочекатися 8 липня.

Однак і після 8 липня система нормально не запрацювала.

Якщо раніше, за словами представників МОНмолодьспорту, система не працювала через профілактичні роботи, то, наприклад, 20 липня в телефонному режимі пояснили, що щохвилини отримують близько 200 запитів, тому трапляються постійні збої в доступі. Рекомендація була достатньо прогнозованою: працювати із системою після 18 години вечора, або до 9 години ранку.

Нормальна реакція будь-якого працівника на таке безоплатне збільшення робочого дня - очевидна. Підсилить дані почуття факт позбавлення щорічної відпустки, завдяки збільшеним на два тижні строкам прийому документів у вступників.

З 25 липня нарешті була помічена дійсно нормальна робота системи "Електронний вступ - 2011", коли і швидкість роботи була задовільною, і помилок у роботі не було помічено.

А чи багато вступників ще не подали документи? І, можливо, система "Електронний вступ 2011" працює стабільно саме тому, що відпала необхідність нею користуватися, оскільки документи до обраних ВНЗ уже подано?..

Щодо ж самої задумки системи "Електронний вступ", то вона є більш ніж перспективною й правильною. Однак, не з тією кількістю недоліків, які були цього року.

А щоб усунути недоліки, спочатку їх потрібно визнати. Чого, на жаль, не відбулося, принаймні на рівні керівництва МОНмолодьспорту.

Реклама:

Головне сьогодні