У Німеччині можуть заборонити Facebook-вечірки

— 4 липня 2011, 13:51

Так звані Facebook-вечірки, коли завдяки мережі на святкування несподівано збирається дуже багато незнайомих юнаків і дівчат, дедалі більше непокоять німецьких політиків, пише Deutsche Welle.

"Якщо це шкодить громадському порядку і безпеці, тоді такі facebook-вечірки треба заборонити", - сказав міністр внутрішніх справ землі Нижня Саксонія Уве Шюнеманн.

Такої ж думки дотримується і його колега із землі Північний Рейн-Вестфалія Ральф Єгер. Як застерігає баварський міністр внутрішніх справ Йоахім Германн, невинні запрошення на день народження можуть дуже швидко перерости у масштабну проблему безпеки з непередбачуваними наслідками, оскільки мета різних "непроханих гостей" часто полягає у бійках і заворушеннях.

Думки про те, що такі вечірки треба якось брати під контроль, у Німеччині висловлюються дедалі частіше. Почалося все з того, що на початку червня дівчина-підліток з Гамбурга через необачність розмістила запрошення на вечірку з нагоди свого дня народження у відкритому доступі на Facebook.

Утім, крім справжніх друзів дівчини, в інтернеті знайшлося ще 15 тисяч людей, яких зацікавило запрошення. У підсумку на свято прийшли 1600, так би мовити, непроханих гостей. Батькам іменинниці довелося викликати поліцію. Аби залагодити ситуацію тоді було задіяно близько сотні правоохоронців. Одинадцятьох "гостей" затримали через завдання тілесних ушкоджень, спротив поліції та пошкодження майна.

Згодом правоохоронцям довелося побувати на ще кількох подібних вечірках, організованих завдяки запрошенням у соціальних мережах. Наприклад, нещодавно у Вупперталі під час такої спонтанної вечірки, на яку зібралося 800 гостей, було затримано 41 особу. Тоді на святкуванні тілесних ушкоджень зазнали 16 людей.

Упродовж останніх тижнів виклики поліції на такі Facebook-вечірки почастішали. Молодь у стані алкогольного сп'яніння на таких гулянках подекуди влаштовувала бійки, нищила майно та чинила спротив правоохоронцям.

За словами міністра Шюнеманна, місцева влада повинна в таких випадках застосовувати передбачені законодавством можливості, а також краще проводити просвітницьку роботу з підлітками та їхніми батьками. Фахівці також наголошують що дітям потрібно в школах краще роз'яснювати потенційну небезпеку соціальних мереж.

Реклама:

Головне сьогодні