Жінок дискримінують за рівнем зарплати в 6 разів частіше, ніж чоловіків

— 4 липня 2011, 14:59

Експерти з питань гендерної рівності констатують поступове покращення ситуації в Україні.

Згідно з результатами опитування порталу з працевлаштування hh.ua, жінки приблизно зрівнялися з чоловіками за кількістю обійманих посад. У третині українських компаній переважно чоловічі колективи, майже стільки ж жіночих і ще приблизно третина мають рівну кількість співробітинків обох статей.

Але при цьому, за словами керівника кадрового порталу Марини Маковій, у переважній більшості компаній - понад 86 відсотків - керівником є чоловік. Також у чоловіків вищі очікування щодо зарплатні, ніж у жінок.

Голова Державної інспекції з питань праці Андрій Черкасов пояснив Бі-Бі-Сі, що об'єктивних причин такого дисбалансу немає, справа у ментальності:

"Це наша національна несвідомість, це вже не європейська практика. Поки що це риса національного характеру. Але щороку відсоток жінок збільшується серед керівників, а відсоток жінок зменшується. Жінки хочуть і можуть керувати. Є маса прикладів, коли жінка керує дуже успішним підприємством".

За словами Андрія Черкасова, порушення прав жінок на роботі виявили на 75% перевірених підприємств. Найбільше випадків дискримінації виявляють у сфері послуг та торгівлі. Найчастіше це несвоєчасна виплата грошей у зв'язку із виходом у декретну відпустку.

Як свідчать результати опитування на сайті hh.ua, лише 3,4% підприємств мають дитячі кімнати та ясла.

В інспекції з питань праці зазначають, що в Україні найнижчі серед європейських країн штрафи за порушення умов праці, також дуже мало інспекторів, які за цим спідкують.

Поряд з цим, кількість підприємств, які намагаються дотримуватися всіх норм, за словами Андрія Черкасова, збільшується.

Реклама:

Головне сьогодні