Люди шукають порятунку від стресу в пляшці – британські дослідники

— 1 серпня 2011, 12:16

Переважна більшість дорослих після стресового дня радше хильнуть алкоголю, ніж пограють із власними дітьми чи поспілкуються з коханою людиною.

Такими виявилися результати опитування, проведеного британською організацією Drinkaware повідомляє The Telegraph.

61% респондентів повідомили, що їхнім "вибором №1", коли треба скинути напругу після тяжкого дня, стане алкоголь. Лише 28% позбутися стресу радше допомогло б спілкування з дітьми, та 26% легшає після того, як вони поговорять зі своїми половинками.

Основним приводом для вечірньої чарчини є стрес - у цьому зізналися 73% опитаних жінок та 26% чоловіків.

61% жінок повідомили, що звичайна доза для них - два великі келихи вина, а то й більше. Приблизно стільки ж чоловіків удома дозволяють собі близько літру пива.

Цікаво, що дві третини респондентів обох статей зазначили, що "запивають" стрес або невдалі дні на роботі. Водночас лише 15% п'ють із радості, та лише 15% відкорковують пляшку, якщо день на роботі був чудовим.

Із 825 осіб, що взяли участь в опитуванні, близько чверті визнали, що принаймні двічі на тиждень можуть хильнути зайвого.

Психолог Донна Доусон пояснює, наш мозок "допомагає" нам знайти причину випити, особливо після тяжкого дня.

"Прикладом може бути те, що ми п'ємо одну чи дві порції (алкоголю) після роботи, як спосіб відійти від стресу - в цьому сценарії мозок вирішив, що стрес для нас це "погано", тоді ж як алкоголь - "добре", бо він начебто знижує стрес", - каже науковець.

"Таким чином, наприкінці дня ми можемо усвідомлювати, що друга чи четверта склінка алкоголю нам насправді не потрібна та навіть не бажана, проте мозок обґрунтовує, якщо одна склянка дала гарне відчуття, що більше - то буде ще краще", - говорить Доусон.

Реклама:

Головне сьогодні