Смак немовляти формується в утробі матері – дослідження

— 10 серпня 2011, 11:09

Таке відкриття зробили американські дослідники, пише Радіо Свобода.

Виявилося, що дитина привчається до їжі, яку полюбляє мати. Отож, медики радять жінкам: якщо ви бажаєте, щоб ваша майбутня дитина охоче їла, скажімо, моркву, їжте моркву у період вагітності.

Через 21 тиждень після запліднення майбутня дитина важить не більше, ніж банка cola-cola, але вона вже здатна сприймати її смак. Щоб визначити, чи дитина у материнській утробі здатна сприймати присмак через пуповину, дослідники давали вагітним жінкам желатинові капсули із часником. Потім перевіряли, чи воно потрапляє до пуповини і брали поживну рідину на аналіз.

"Усе дуже просто, - каже Джулі Меннелла, чиї висновки щойно опубліковані у "Педіатричному журналі". - Відчуття присмаку - це на 90 відсотків запах, отож якщо рідина відгонить часником, значить, дитина його спожила. Таким чином ми простежили, як плід отримує ванілін, аніс, м'яту тощо. Спочатку через пуповину, а потім - з материнським молоком".

Ідею дослідження лікар Меннелла запозичила від молочних фермерів, котрі побачили, що якщо корова паслася там, де росте дикий часник і цибуля, то її молоко відгонить присмаком цих рослин. Так само з дитиною, причому, як зазначає дослідниця, у дитини стабільна пам'ять про присмак, отриманий від матері, формується ще до народження. Дитина живе і вподобує харчі з таким присмаком. Інакше кажучи, якщо вагітній жінці смакувала капуста броколі, то вельми вірогідно, що й дитині вона смакуватиме.

Лінда Бартошак, медична дослідниця Флоридського університету, вважає, що праця доктора Меннелли може мати поважні наслідки, зокрема, сприятиме популяризації корисного харчування: "Якою мірою ми можемо привчити немовля до корисного харчування, якщо воно привчиться до певних присмаків - скажімо, брокколі, моркви, бобів ліма і так далі? Чи ми можемо це зробити? Я гадаю, можемо", - каже Лінда Бартошак.

Реклама:

Головне сьогодні