В Європі обкрадають опудала носорогів

— 11 серпня 2011, 10:24

Самицю носорога, що одержала ім'я Розі, було вбито в Індії на початку минулого сторіччя. Опудало перевезли до британського музею в Іпсвічі, де до її рогу встигли торкнутися кілька поколінь школярів.

28-го липня Розі зазнала посмертної наруги - двоє зловмисників відірвали її 45-сантиметровий ріг. Крадії взяли також череп рідкісного чорного носорога, більше з музею нічого не зникло, пише The Guardian.

"Люди люблять це музей. Це так сумно. Того ранку, коли це сталося, прийшла сім'я - бабуся, мати й дитина - і бабуся сказала: "Я пригадую, як у дитинстві приходила сюди. Це дуже сумно, бо всі в Іпсвічі її (Розі) знали", - говорить представник міської ради Брайоні Радкін.

Як повідомляє поліція, 20 подібних крадіжок з музеїв та аукціонних домів відбулися за останні півроку в Британії, Португалії, Франції, Німеччині, Чехії, Бельгії та Швеції.

Кілька музеїв, про всяк випадок, уже замінили в своїх експозиціях справжні експонати на муляжі.

Такий сплеск крадіжок експерти пояснюють зростанням попиту на товчений ріг носорога, який використовується в традиційній китайській медицині. Вважається, що ним можна вилікувати все, від гарячки до раку, ціна ж диво-препарату сягає майже 100 тисяч доларів за кілограм.

"Ми маємо справу не з дрібними злочинцями", - говорить голова відділу боротьби з організованою злочинністю Європолу Патрік Бірн.

З його слів, за крадіжками стоїть група зловмисників ірландського походження, за якою тягнеться слід таких злочинів як торгівля наркотиками та залякування.

На жаль, серйозна небезпека загрожує не лише опудалам, а й живим носорогам, застерігають фахівці з охорони довкілля.

"В останні три роки було вбито 800 африканських носорогів, та експерти погоджуються, що нині ми маємо справу з найгострішою за кілька десятиріч кризою відносно браконьєрського полювання на носорогів", - говорить представниця організації Save the Rhino International Люсі Боддем-Ветхем.

Лише за 6 місяців цього року в Південній Африці було вбито 200 тварин, торік за це період носорогів загинуло 125. Наразі в природі залишилося близько 20 тисяч білих носорогів та менше ніж 5 тисяч чорних.

Реклама:

Головне сьогодні