У Гамбурзі хочуть скасувати обов’язок вивчати каліграфічне письмо

— 12 серпня 2011, 14:17

Під останнім мають на увазі практично друковані літери, кожна з яких має лише невеличкий гачечок для легшого поєднання з наступною літерою, повідомляє Радіо Свобода.

Гамбурзький сенатор Тіс Раабе вважає, що це полегшить процес навчання дітей.

"Учні повинні випрацювати власний почерк. Цьому вони мають навчитися до п'ятого класу. Ми не хочемо більше вказувати дітям, як писати. Головне - їхній почерк має бути зрозумілим і охайним", - зауважує Раабе.

Але саме навколо цього питання в Німеччині власне й точиться дискусія. Прихильники каліграфічного письма дотримуються думки, що писати розбірливо й швидко людина може тільки навчитися. Їхні опоненти заявляють, що чіткий почерк випрацьовується вже в тому разі, якщо людина звикає користуватися друкованими літерами.

Критики друкованого письма говорять про загрозу втрати об'єднуючого культурного елементу. Експерт з питань історії освіти Ельмар Тенорт вважає каліграфічне письмо одним зі свідчень культурної компетентності і не радить відмовлятися від його викладання.

Представник громадської ініціативи "Ми хочемо вчитися" Вальтер Шоєрль говорить про загрозу появи сучасних неписьменних. Однак відповідних наукових досліджень у цьому напрямку не проводилось.

Таким чином Гамбургові, де народилася ідея дати школярам можливість вибирати між каліграфічним і друкованим письмом, нічого іншого не залишається, як дочекатися результатів власного експерименту.

Нагадаємо, письмо від руки незабаром може також зникнути з учбових програм американських шкіл. Згідно з Державним стандартом щодо обов'язкових предметів, прийнятим у 41 штаті країни, від учнів більше не вимагається вміти писати від руки. Крім того, як повідомлялося раніше, письмо може зникнути з загальнодержавних тестів, що обумовлюються законом "Жодної дитини, яка відстає" (No Child Left Behind).

Реклама:

Головне сьогодні