Сінгапурські вчені створили антибактеріальну кишкову паличку-камікадзе

— 17 серпня 2011, 13:36

На думку авторів проекту, методику можна також застосовувати для боротьби з іншими мікробами.

Синьогнійна паличка часто вражає пацієнтів з ослабленим імунітетом, викликаючи важкий сепсис. Циркулюючи в лікарнях, цей мікроб придбав стійкість до більшості поширених антибіотиків.

Дослідники з Технологічного університету Наньян вирішили модифікувати для боротьби з синьогнійною інфекцією непатогенний штам кишкової палички, що є нормальним компонентом мікрофлори кишечника, пише Лента.ру з посиланням на The Scientist.

Для цього в ДНК бактерії були вбудовані гени, які в присутності синьогнійної палички виробляють специфічний щодо неї токсин, після чого руйнують клітину модифікованої кишкової палички для викиду цього токсину.

Як розповів керівник дослідження Метью Вук Чан, в експериментальних умовах "бактерія-камікадзе" придушувала зростання синьогнійної палички на 90%. За його словами, мікробний "детектор" нескладно змінити ", налаштувавши" його на розпізнавання інших бактерій, наприклад, холерного вібріона.

Дослідники вважають, що розроблена ними кишкова паличка може призначатися у формі харчового продукту, такого як йогурт. В даний час вони проводять випробування препарату на тваринах.

Реклама:

Головне сьогодні