Тест

Порушено справу у зв'язку зi смертю української дiвчинки в угорськiй клiнiцi

Генеральна прокуратура України порушила кримiнальну справу за фактом неналежного виконання службовими особами Мiнiстерства охорони здоров'я України своїх обов'язкiв, унаслiдок чого було заподiяно значної шкоди правам дитини та завдано збиткiв держбюджету на суму 143 тис. євро.

Як повiдомляє вiддiл зв'язкiв зi ЗМI Генеральної прокуратури України, якого цитує Інтерфакс-Україна, перевiрка в МОЗ виявила суттєвi порушення законодавства при направленнi на лiкування за кордоном неповнолiтньої дiвчинки та використаннi коштiв, видiлених для цього з держбюджету.

Службовцi МОЗ не здiйснювали офiцiйного пошуку закордонної клiнiки, яка погодилася б надати необхiдну медичну допомогу хворiй дитинi. Проте вони звернулися до директора київського ТОВ, ветеринара за фахом, який дiє без лiцензiї у сферi надання медичних послуг.

"Отримавши вiд нього листи та платiжне доручення одного з угорських товариств, не перевiрили правомiрнiсть цiєї iнституцiї", - йдеться в повiдомленнi.

На пiдставi зазначених документiв комiсiя МОЗ ухвалила рiшення про направлення трирiчної дiвчинки на лiкування в клiнiку в Угорщинi, а державнi кошти в сумi 143 тис. євро було перераховано посереднику.

"Виконання іноземною стороною взятих зобов'язань щодо обсягiв i якостi медичної допомоги посадовцi мiнiстерства не контролювали. Пiсля отриманого лiкування в березнi 2011 року дiвчинка померла в лiкарнi м. Мiшкольца (Угорщина)", - наголошується в повiдомленнi.

Справу порушено за ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалiсть). Крiм того, вiдкрито дисциплiнарне провадження стосовно трьох службових осiб МОЗ, яке перебуває на розглядi.