4 серпня - день народження шампанського

— 4 серпня 2011, 13:33

4 серпня увесь світ відзначає День народження шампанського. Вважається, що саме в цей день чернець-бенедиктинець П'єр Періньон представив новий напій, який став одним з найулюбленіших спиртних напоїв у світі.

4 серпня 1668 працьовитий монах Періньон представив на суд своїх братів дивовижний напій із іскристими бульбашками, які з легким шипінням піднімалися з дна келиха. Прозора піна переливала перламутром і шепотіла, ніби жива. Приготоване ігристе вино стало прабатьком чудового напою - шампанського.

До того, як стати виноробом, монах П'єр Періньон завідував продуктовим льохом в абатстві Отвільер, розташованому в самому центрі Шампані. У вільний час від молитов і своєї основної роботи, він проводив різні експерименти з винами. В результаті таких експериментів народилося дивне ігристе вино. Ще одна заслуга ченця, яка до цих пір використовується у виноробстві - коркова пробка для пляшок.

Протягом багатьох років технологія виготовлення шампанського змінювалася та доповнювалась декілька разів. Зокрема, у 1800-ому році аптекар Франсуа з Шалону винайшов пляшку для шампанського, в якій вино не підривалося. Нова винна пляшка була виготовлена з темного скла, і з більш товстими стінками та дном.

Майже в цей же час знаменита мадам Кліко, щоб зробити шампанське більш прозорим, стала використовувати метод "ремюаж", при якому пляшки з вином зберігаються певний час шийкою вниз, щоб дріжджовий осад увесь зібрався внизу. Після цього пляшка охолоджується так, щоб дріжджі замерзли. Потім її відкривають, а лід з дріжджами під тиском вилітає з пляшки з частиною вина.

У 1874 році Віктором Ламбером була відкрита "яблучно-молочна" ферментація виноградного сусла, яка дозволяла домогтися особливої ​​складності букета. Завдяки цьому методу, світ дізнався про брют - сухе шампанське, яке завоювало величезну популярність.

День народження шампанського в багатьох країнах святкують по-різному. Зокрема, 6 серпня в Балаклаві пройде фестиваль шампанського, в ході проведення якого, планується встановлення нового світового рекорду по наповненню найбільшого келиха цього чудового вина.

Реклама:

Головне сьогодні